Θάσος: Έφυγαν από τη Ρουμανία και έκαναν την αγάπη τους για το νησί… επάγγελμα

Κοινοποίηση:
e7cf713b-thasos-roumanoi

Ο δημοσιογράφος Dan Adrian Dragan και η σύντροφός του Gabriela Popliuc από τη Ρουμανία, έκαναν την αγάπη τους για τη Θάσο και την Ελλάδα …επάγγελμα και σήμερα οι δυο τους, μαζί με χιλιάδες άλλους εθελοντές, διατηρούν τουριστικά sites και ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα με ενημερωτικό και εμπορικό χαρακτήρα. Στόχος τους, να πληροφορούν τους χιλιάδες Ρουμάνους τουρίστες που κάθε χρόνο κατακλύζουν τη Θάσο- και όχι μόνο- πώς θα περάσουν αξέχαστες διακοπές.

Ο Dan και η Gabriela είναι ένα νέο και δραστήριο ζευγάρι που πριν από λίγα λόγια έφυγαν από τη Ρουμανία αποφασισμένοι να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί, να δουλέψουν από εδώ και με αφετηρία αυτό να επισκεφθούν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές της Ελλάδας.

Το 2014 ο Dan Dragan, διαβλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον των συμπατριωτών του για το νησί της Θάσου, αποφάσισε μαζί με τη συνεργάτιδά του Simona Voronca να δημιουργήσουν το www.ForumThassos.ro, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν τους Ρουμάνους για τις δυνατότητες και τις επιλογές που έχουν κάνοντας τουρισμό στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Δέκα χρόνια μετά, το «ForumThassos» είναι μια μεγάλη διαδικτυακή κοινότητα, με περισσότερα από 183.900 μέλη, όπου μπορούν οι συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις, να ζητήσουν πληροφορίες, συστάσεις και συμβουλές. Επιπλέον, η κοινότητα αποτελεί και μια διαφημιστική εταιρεία για τις τοπικές επιχειρήσεις, όπου οι ιδιοκτήτες μπορούν να προβάλουν καταστήματα, ταβέρνες, ξενοδοχεία, ώστε να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες και ταυτόχρονα να επικοινωνήσουν – αλληλοεπιδράσουν μαζί τους χωρίς να μεσολαβούν άλλες πλατφόρμες κρατήσεων.

Την ίδια στιγμή, η κοινότητα «ForumThassos» αποτελεί μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης των Ρουμάνων αναφορικά με το νησί της Θάσου και τους ντόπιους κατοίκους. Αποτελεί όμως και μια πηγή πληροφόρησης των ίδιων των Ρουμάνων για τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους όσοι αυτοί κάνουν διακοπές στην Θάσο. Καθημερινά ο Dan και η ομάδα του βρίσκονται σε επαφή με τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά κανάλια και εφημερίδες στη Ρουμανία, προσφέροντας ενημέρωση στους συμπατριώτες τους -και όχι μόνο.

Τα οφέλη των κοινοτήτων στο διαδίκτυο
Η Ρουμανία, μια χώρα των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων, από τις μεγαλύτερες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και πλήρες μέλος της Ε.Ε. από το 2007, αποτελεί μια πολύ μεγάλη τουριστική αγορά. Οι Ρουμάνοι δεν επιλέγουν μόνο τη Θάσο για διακοπές, επιλέγουν επίσης την Χαλκιδική, τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Καβάλα τη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια και την παραλία Κατερίνης. Και όπως επισημαίνει ο Dan Dragan, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είμαι απόλυτα βέβαιος για τις περιοχές αυτές καθώς αποτελούν τις μεγαλύτερες κοινότητες που διαχειριζόμαστε».

O Dan κατάλαβε γρήγορα την ανάγκη των τουριστών για σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση. Δημιούργησε έτσι μια σειρά από διαδικτυακές κοινότητες με τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς που επισκέπτονται οι συμπατριώτες του. «Η μεγαλύτερη κοινότητά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι το Forum Grecia με 211.100 μέλη έως τώρα. Όλες οι κοινότητές μας είναι καταχωρημένες στο www.ForumFamily.gr. Έχουμε κοινότητες – φόρουμ για τους πιο σημαντικούς ελληνικούς προορισμούς που αναζητούν οι Ρουμάνοι. Μετά τη Θάσο δημιουργήθηκε ένα φόρουμ για την Χαλκιδική με 68.100 μέλη και αμέσως μετά δημιουργήσαμε ένα για την Λευκάδα που έχει 53.700 μέλη».

Έρωτας με την πρώτη ματιά
«Η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν το 2009», υπογραμμίζει ο Dan, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «όταν πήγα στη παραλία Κατερίνης. Το 2010 ήρθα μόνος μου για πρώτη φορά στη Θάσο και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Η θάλασσα, τα βουνά, οι άνθρωποι, το φαγητό, η μουσική, όλα έμοιαζαν με παράδεισο. Το 2011 επισκέφτηκα τη Ζάκυνθο και εκείνη τη στιγμή αποφάσισα να μην ταξιδέψω αλλού στην Ελλάδα εκτός από τη Θάσο, καθώς φαινόταν ο τέλειος προορισμός για μένα. Πριν από τα ταξίδια έψαχνα πάντα για πληροφορίες από διαφορετικά φόρουμ και ιστότοπους, όπου μπορούσα να διαβάσω απόψεις άλλων ανθρώπων, για να δω πού είναι καλά και πού όχι. Το όνειρό μου ήταν να επισκεφτώ και άλλους προορισμούς της Ελλάδας αλλά με αφετηρία τη Θάσο».

Έχοντας σπουδάσει Φιλοσοφία και Δημοσιογραφία, ο 40χρονος σήμερα Dan Dragan εργάστηκε για πολλά χρόνια στη ρουμανική τηλεόραση από διάφορες θέσεις. Το 2010 έγινε διευθυντής παραγωγής στο DigiSport, του μεγαλύτερου αθλητικού τηλεοπτικού καναλιού στη Ρουμανία. Ταυτόχρονα, εργαζόταν ως dj και σύμβουλος επικοινωνίας σε μικρές αλλά σημαντικές διαδικτυακές κοινότητες. Τον Μάρτιο του 2019 γνώρισε τη σύντροφό του Gabriela Popliuc και τον επόμενο μήνα του ίδιου έτους επισκέφθηκαν μαζί για πρώτη φορά το νησί της Θάσου. Τότε, πήραν την απόφαση να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί, μια επιθυμία που έγινε πράξη ένα χρόνο μετά. Μαζί ως ζευγάρι επισκέφθηκαν περισσότερους από 20 δημοφιλείς προορισμούς, με αναχώρηση από τη Θάσο, όντας πλέον μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

Ο επίγειος παράδεισος, που αναζητούσε και βρήκε στη Θάσο ο Dan, αποτυπώνεται και στην ιστοσελίδα του που διατηρεί καθώς τον επισκέπτη καλωσορίζει η φράση «Comunitatea iubitorilor insulei Thassos» (Η κοινότητα των ερωτευμένων του νησιού της Θάσου). Όλα τα φόρουμ και οι ιστοσελίδες που δημιούργησε ο 40χρονος δημοσιογράφος είναι μεταφρασμένες σε έξι διαφορετικές γλώσσες και αποτελούν έναν ύμνο στις ομορφιές της Ελλάδας, αναδεικνύοντας ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, καταγάλανες παραλίες και δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι που θέλει να κάνει κάποιος ξεκινώντας από τη Ρουμανία.

Το μεγάλο σοκ με την ταχύτητα του διαδικτύου
Στην επικοινωνία μαζί του δεν κρύβει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που συνάντησε, όταν αποφάσισε να εγκατασταθεί στο νησί. Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως καταλυτικό ρόλο έπαιξε η σύντροφός του και πολύτιμη συνεργάτιδά του, η Gabriela Popliuc, για να μπορέσουν από κοινού να ξεπεράσουν τα προβλήματα, να εργαστούν ομαδικά και να δημιουργήσουν ένα όμορφο αποτέλεσμα. Σημειώνει πως δούλεψαν σκληρά όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να καθιερώσουν τις ομάδες στην επιλογή του κόσμου, να τους γνωρίσουν και να τους εμπιστευτούν.

«Μας λείπουν οι οικογένειές μας», υπογραμμίζει ο Dan, «αλλά πηγαίνουμε 2-3 φορές τον χρόνο στη Ρουμανία για να τις επισκεφτούμε. Οι φίλοι μας επισκέπτονται το νησί σχεδόν κάθε χρόνο, καθώς η Θάσος είναι ένας εθιστικός προορισμός. Μετακομίσαμε στη Θάσο την 1η Φεβρουαρίου 2020, λίγο πριν έρθει ο COVID. Τα πρώτα δυο χρόνια μας είχαν μόνο δυο σεζόν στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε: lockdown, καλοκαιρινή σεζόν, lockdown, καλοκαιρινή σεζόν, lockdown. Αυτό όμως μας βοήθησε να συγκεντρωθούμε στο έργο μας. Η ταχύτητα του διαδικτύου ήταν μεγάλο σοκ, αλλά πλέον το συνηθίσαμε και καθώς τώρα υπάρχει κάλυψη 5G σε όλο το νησί, αυτό βοηθάει πολύ».

Το «ευχαριστώ» στους κατοίκους του νησιού
Μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη φιλοξενία και τον χαρακτήρα των κατοίκων του νησιού και εκφράζει τις ευχαριστίες του σε παράγοντες και αρχές της Θάσου, που τον βοηθούν στο έργο του καθώς αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που κάνει και οι οποίες προβάλουν τον τόπο.

«Οι περισσότεροι κάτοικοι ξέρουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε, καταλαβαίνουν πόσο βοηθάμε το νησί και πόσο το αγαπάμε. Αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις υποστηρίζουν το έργο μας και τις υποστηρίζουμε κι εμείς. Υπάρχουν στο νησί πολλοί Αλβανοί, Άγγλοι και Γερμανοί, επίσης άνθρωποι από την Ουκρανία, την Πολωνία, Βούλγαροι, Σέρβοι. Οι κάτοικοι της Θάσου, καλωσορίζουν -πιστεύω- κάθε λαό, χωρίς να τους διαχωρίζουν σε Έλληνες και ξένους. Εκείνο που θέλω να πω είναι ένα μεγάλο “ ευχαριστώ” προς ορισμένες τοπικές αρχές και φορείς, με τους οποίους έχουμε πολύ καλή επικοινωνία και συνεργασία, γιατί ξέρουν πως δουλεύουμε για το συμφέρον των ντόπιων και των τουριστών», αναφέρει ο Dan.

Τον ρωτήσαμε πόσο εύκολο είναι να φύγει κάποιος από μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και να έρθει να εργαστεί σε ένα μικρό νησί. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια σημειώνει πως κάνει πράξη το όνειρό του όσο ακόμα είναι νέος και όχι όταν θα βγει στη σύνταξη. «Η ζωή μας στο νησί», σημειώνει, «είναι πολύ ωραία, αλλά σίγουρα όχι εύκολη. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της επίσκεψης ως τουρίστας σε σύγκριση με τη μόνιμη διαμονή. Υπάρχουν δυο μεγάλες διαφορές: α) Όταν ζεις μόνιμα στην Ελλάδα, μπορείς να δεις τα προβλήματα της χώρας: πυρκαγιές, σύστημα υγείας, φόροι, αποκομιδή σκουπιδιών, περίεργοι νόμοι, κυρώσεις. Ως τουρίστας δεν τα μαθαίνεις εύκολα όλα αυτά, αν και θα μπορούσε να είναι καλύτερα εδώ, με μια καλύτερη διαχείριση. β) Όταν εργάζεσαι για κάποιον άλλον, όπως στη Ρουμανία, ξέρεις πως δουλεύεις 8-9 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Τώρα, που δουλεύουμε για εμάς, είμαστε καθημερινά 14-16 ώρες στο διαδίκτυο, για να ελέγξουμε τα πάντα και να διαχειριστούμε όλες τις κοινότητες και την ομάδα. Από έξω φαίνεται ότι η ζωή μας είναι πάντα Σαββατοκύριακο. Στην πραγματικότητα, σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, είχαμε μόνο 2-3 μέρες Σαββατοκύριακο».

Το αστείο με τους Ρουμάνους στη Θάσο
Ρωτήσαμε τον Dan για το αστείο που λέγεται στο νησί και φανερώνει τον πολύ μεγάλο αριθμό των Ρουμάνων που το επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι: Είναι πιο εύκολο να συναντήσεις τον γείτονά σου στη Θάσο, παρά στο Βουκουρέστι! «Ευτυχώς, αυτό δεν είναι αστείο. Είναι αληθινό γεγονός», σχολιάζει ο ίδιος με ένα φωτεινό χαμόγελο και υπογραμμίζει: «το νησί είναι καταπράσινο και όμορφο. Οι τιμές ήταν πολύ φθηνές για διαμονή, στο παρελθόν. Οι άνθρωποι από το νησί είναι πολύ φιλικοί με τους καλεσμένους τους και πολύ γρήγορα, στα περισσότερα μέρη, οι τουρίστες γίνονται φίλοι με τους ντόπιους. Όπως και στο παρελθόν, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις είναι οικογενειακές. Έτσι, οι ιδιοκτήτες αλληλεπιδρούν άμεσα με τους καλεσμένους και γίνονται φίλοι. Το φαγητό είναι επίσης πολύ καλό και οι περισσότεροι Ρουμάνοι είναι συνηθισμένοι σε ελληνικές γεύσεις».

«Το νησί δεν είναι πολύ μεγάλο», συνεχίζει, «έχει αρκετά καλούς δρόμους, ώστε να μπορούν να πάνε γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο. Επίσης, η Θάσος είναι πολύ κοντά στη Ρουμανία και μπορούν να ταξιδέψουν με άνεση και ασφάλεια. Οι υπηρεσίες εδώ και η σχέση ποιότητας/τιμής είναι πολύ καλύτερες, κατά τη γνώμη μου, σε σύγκριση με τη ρουμανική παραλία. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Θάσος αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για τους Ρουμάνους».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ουστ από δω. Βρωμιάρηδες…αυτός είναι ο τουρισμός; Η άλωση της χώρας μας κάθε χρόνο δήθεν τουρίστες;

Comments are closed.