Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν αποτελούν μόνο πηγή σημαντικών βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά, αλλά συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και στη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Όμως, υπάρχουν κάποιες τροφές που ωφελούν περισσότερα την υγεία μας κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φλαβανόλες. Αυτές οι φυσικές ενώσεις μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τι είναι οι φλαβανόλες
Όπως εξηγεί ο δρ. Gunter Kuhnle, Καθηγητής Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, οι φλαβανόλες είναι ενώσεις που περιέχονται σε φυτά όπως τα μήλα, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, αλλά και σε ροφήματα όπως το τσάι. Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες φλαβανολών με διάφορες υποομάδες, και κάθε φυτό περιέχει διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών των ενώσεων, οι οποίες έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό.
Για παράδειγμα, μια μερίδα βατόμουρα και ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να έχουν παρόμοια συνολική ποσότητα φλαβανολών, αλλά διαφορετικούς τύπους, που ενδέχεται να επιδρούν διαφορετικά στην υγεία.