Θίχτηκε ο Μπάιντεν για την απόφαση του Ζάκερμπεργκ να δώσει “σκούπα” στους “τροχονόμους” ειδήσεων

Κοινοποίηση:
zuckerberg-meta-guardian-allages

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να αντικαταστήσει τα τμήματα ελέγχου γεγονότων (factchecking) στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και Threads με ένα σύστημα σημειώσεων που θα διαχειρίζονται οι χρήστες. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως «πραγματικά ντροπιαστική» και αντίθετη προς τις αρχές της αμερικανικής δικαιοσύνης.

 

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης με δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η εγκατάλειψη του ελέγχου γεγονότων και η έλλειψη αναφοράς σε θέματα όπως οι διακρίσεις είναι ενάντια στις αξίες που πρεσβεύει η χώρα. Επεσήμανε ότι «η αλήθεια έχει σημασία» και πως η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη διάδοση ψευδών πληροφοριών σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ υπεραμύνθηκε της απόφασης αυτής, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα ελέγχου γεγονότων που εισήχθη το 2016 είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη του κοινού. Δήλωσε ότι οι πρόσφατες εκλογές αποτέλεσαν σημείο καμπής για την επιστροφή στην προτεραιότητα της ελευθερίας λόγου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Meta σκοπεύει να επικεντρωθεί στη μείωση των λαθών, στην απλοποίηση των πολιτικών της και στην αποκατάσταση της ελεύθερης έκφρασης στις πλατφόρμες της.

 

Πολιτικές προεκτάσεις και αντιπαράθεση

Η διαμάχη μεταξύ του Ζάκερμπεργκ και του Μπάιντεν αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας του Προέδρου στις 20 Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει ξανά την προεδρία. Ο Ζάκερμπεργκ φαίνεται να προσπαθεί να οικοδομήσει σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς στο ταμείο για τη δεύτερη τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ.

Παράλληλα, ο Ζάκερμπεργκ αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν είχαν ασκήσει πίεση στη Meta για την αφαίρεση περιεχομένου σχετικά με τον Covid-19. Ανέφερε ότι υπήρχαν στιγμές όπου η εταιρεία συμμορφώθηκε με αυτές τις πιέσεις αλλά παραδέχθηκε πως κάποιες αποφάσεις δεν θα λαμβάνονταν σήμερα υπό το φως νέων δεδομένων.

 

Αντιδράσεις στον δημόσιο διάλογο

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στον πολιτικό όσο και στον κοινωνικό χώρο. Ο Κυβερνήτης Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ επίσης εξέφρασε ανησυχία για τη διάδοση παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες. Υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης των «τυφώνων παραπληροφόρησης» που διχάζουν τη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις των ενεργειών τους στους πολίτες ενώ παράλληλα κάνουν ανεξάρτητες επιλογές σχετικά με το περιεχόμενο που παρουσιάζουν.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response