Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η συναίνεση της Αθήνας και της Λευκωσίας να δώσει το «παρών», την επόμενη Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει στις Βρυξέλλες.
Διότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία κι όμως ο Χακάν Φιντάν θα καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο στο δείπνο των υπουργών εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα δρομολογήσει λοιπόν εξελίξεις αυτή η κίνηση παρ’ολο που πρόκειται για μια ad hoc πρωτοβουλία;
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το σκεπτικό πίσω από τη συναίνεση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη είναι ότι θέλει να κάνει σαφές ότι το Κυπριακό συνδέεται με τα ευρωτουρκικά. Άλλωστε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου αναφερόταν μεταξύ άλλων πώς «συνιστά στρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».
Στα συμπεράσματα εκείνα, αναφερόταν επίσης ότι «η εποικοδομητική συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση». Σε σχέση με το Κυπριακό, υπήρχε η αναφορά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της
Κύπρου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας» και γινόταν υπενθύμιση προηγούμενων συμπερασμάτων, σύμφωνα με τα οποία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Οι πληροφορίες λένε ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις στον Νίκο Χριστοδουλίδη να συμφωνήσει για την παρουσία του Χακάν Φιντάν ούτε ασφαλώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε καλή ανοιχτή γραμμή με την Άγκυρα για την προετοιμασία της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η μπάλα όμως βρίσκεται στην Τουρκία και πως θα διαχειριστεί την παρουσία της στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Διότι αν ο Χακάν Φιντάν ενώπιον των άλλων υπουργών θέσει τις γνωστές θέσεις για το Κυπριακό, τότε οι συνομιλίες θα πάνε πάλι πίσω. Και αυτό θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Είναι δε χαραχτηριστικό ότι δεν έχει υπάρξει καμμία επίσημη ενημέρωση – μέχρι στιγμής – αν ο Χακάν Φιντάν αποδέχτηκε την πρόσκληση έστω και αν σιωπηρά την έχει αποδεχθεί.
Στη μεγάλη εικόνα πάντως, η Τουρκία μάλλον είναι κερδισμένη αφού οι εξελίξεις, στην Ουκρανία, τη Γάζα, και τη Λιβύη απαιτούν πολλαπλά επίπεδα ισχύος και διπλωματίας και έχει καταφέρει να ισορροπήσει με επιτυχία. Μεσολαβεί ενίοτε στο ουκρανικό, είναι αποστασιοποιημένη από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συνομιλεί με τις ΗΠΑ. Στη Μέση
Ανατολή διαπραγματεύεται με όλους, με την Αίγυπτο, το Ιράκ, μιλάει με το Ιράν, είναι εχθρική με το Ισραήλ, αλλά οι ΗΠΑ και οι Βρυξέλλες δεν της έχουν κλείσει την πόρτα.
Χεστήκαμε αν την αναγνωρίσει ή όχι, η Κύπρος είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ κα της ΕΕ, τα κατεχόμενα είναι ένα τίποτε κάτι σαν “pirate bay” και να μείνει έτσι για πάντα όσο δεν επιστρέφεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.