Ο κ. Συνολάκης υπολογίζει πως για τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα υπάρχουν τα εργαλεία προσομοίωσης πυρκαγιάς και «μέχρι τότε πρέπει να ζούμε με τις εκκενώσεις».
Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του καύσωνα από τη χώρα μας στα τέλη Ιουλίου, ο οποίος πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες που «έσπασαν» κάθε ρεκόρ, βοήθησε και στη δημιουργία ενός «ευνοϊκού περιβάλλοντος» για την εκδήλωση αρκετών καταστροφικών φωτιών σε διαφορετικά σημεία.
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, σχολιάζοντας τις μεγάλες φωτιές, είπε πως στην Ελλάδα το καλοκαίρι «αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» και μέχρι στιγμής «δεν έχουμε δει μεγάλες πυρκαγιές. Άκουσα για 500.000 στρέμματα. Αν το βάλουμε αυτό το νούμερο στην Καλιφόρνια, εκεί κάηκαν σε μία πυρκαγιά ένα εκατομμύριο στρέμματα».
Φωτιές: Οι τρεις παράγοντες
«Θα καταφέρουμε να τα πάμε καλύτερα όσον αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών» είπε ο κ. Συνολάκης στο ErtNews και σε ερώτηση για το αν θα δούμε μεγαλύτερες πυρκαγιές, απάντησε πως εξαρτάται από τρεις παράγοντες:
Η θερμοκρασία
Η διάρκεια του καύσωνα
Οι άνεμοι
«Αυτό που με ανησυχεί είναι όταν έχουμε ισχυρούς ανέμους. Να έχουμε πάλι μια κατάσταση όπως στη Ρόδο που θα σβήσει η πυρκαγιά όταν θέλει, δηλαδή όταν τελειώσει η καύσιμη ύλη και πέσει ο άνεμος», σχολίασε.
Για τα επόμενα 10 χρόνια «θα ζούμε με εκκενώσεις»
«Το ένα μάθημα που μάθαμε από τις φωτιές είναι οι εκκενώσεις. Θα είχαμε πολλούς νεκρούς αν δεν είχαμε το 112. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την τεχνολογία για να κάνουμε σε πραγματικό χρόνο προσομοιώσεις πυρκαγιάς. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι να τρέχει και να μας λέει η προσομοίωση σε πόσο χρόνο θα πάει κάπου η πυρκαγιά. Εφόσον δεν το έχουμε δεν μπορούμε να πάρουμε οποιοδήποτε ρίσκο. Δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί αυτό που έγινε στο Μάτι. Αν υπήρχε εντολή στο Μάτι θα είχαν σωθεί άνθρωποι», τόνισε.
Ο κ. Συνολάκης υπολογίζει πως για τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα υπάρχουν τα εργαλεία προσομοίωσης πυρκαγιάς και «μέχρι τότε πρέπει να ζούμε με τις εκκενώσεις». «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις φωτιές», επεσήμανε.
Κάηκαν 550.000 στρέμματα
Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει το Meteo, το πέρασμα του «πύρινου εφιάλτη» έγινε αισθητό από τη συνολική ποσότητα καμένων στρεμμάτων, η οποία προέκυψε από τις πυρκαγιές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κάηκε συνολική έκταση που προσεγγίζει τα 470.000 στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ από την αρχή του έτους έχουν καεί συνολικά στη χώρα μας περίπου 550.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές.
η μονη περιπτωση να ζησουμε εμεις και τα παιδια μας ειναι μια ΚΑΛΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ στην επιστημονικη και πολιτικη μαφιοζοσυμμορια σας
Σε 10 χρόνια η χώρα θα ανήκει στους λάθρο! Θα ξεφυτρώνουν τζαμιά σε κάθε λόφο καί θά κάψουν όλη τη χώρα για να χωρέσουν εκατομμύριοι αφροασιάτες που ακολουθούν!
Θα κόβουν τα δέντρα για να κάνουν εστίες για μαγείρεμα και τζάμπα θέρμανση! Εάν ουρήσουν και στα δέντρα θα πέφτουν από μόνα τους!
ρε χαμενε πες στα αφεντικα σου να μην καινε τα δαση για να βαζουν τις ανεμοπαπαριες και θα ζουμε μια χαρα και αφηστε την καραμελα κλιματικη κριση και ενα σωρο αηδιες που σκαρφιζεστε για να δικαιολογησετε τις μιζες που παιρνετε απο την καταστροφη των δασων
Ρε γελοιε, δεν πας να κανεις εσυ καμια εκκενωση στην τουαλετα, μπας και ξελαμπικαρει το μυαλο σου.