Θα προκαλέσει νέα σύγκρουση η εισβολή του Ισραήλ στη Συρία; Κίνηση τακτικής, απρόβλεπτες οι εξελίξεις

Κοινοποίηση:
dcf5b9628577e96ddaf0f0c97356e349_XL

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επίθεσής τους, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της νεκρής ζώνης στα Υψίπεδα του Γκολάν στη νότια Συρία και τώρα βρίσκονται περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές.

Η στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε αμέσως μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Assad στις 8 Δεκεμβρίου.
Ταυτόχρονα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε μαζικές επιθέσεις στις μεγαλύτερες αεροπορικές βάσεις και τα πλοία του πολεμικού ναυτικού της Συρίας, γράφει το ρωσικό Vedomosti.
Την κίνηση των ισραηλινών στρατευμάτων βαθύτερα στο συριακό έδαφος μετέδωσε και το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen, το οποίο συνδέεται στενά με το κίνημα της Χεζμπολάχ.
Ωστόσο, εκπρόσωποι της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης διέψευσαν τις αναφορές για προέλαση του στρατού τους προς τη Δαμασκό.
Παρά ταύτα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Geir Pedersen, κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν τις κινήσεις των στρατευμάτων τους στη Συρία.

Κίνδυνος κλιμάκωσης

Ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στη νεκρή ζώνη για να ελαχιστοποιήσει τους πιθανούς κινδύνους κλιμάκωσης που προέρχονται από τη Συρία, σύμφωνα με τον Dmitry Maryasis, αρχισυντάκτη του περιοδικού Economics of the Middle East, ο οποίος μίλησε στο Vedomosti.
Μετά την κατάληψη της εξουσίας από την ένοπλη αντιπολίτευση στη Συρία, το Ισραήλ έχασε ένα προβλέψιμο κυβερνητικό αντίπαλο καθώς και σαφείς μηχανισμούς και διαδικασίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων, σημείωσε ο αναλυτής.
Από την πλευρά του Ισραήλ, η εισβολή του στρατού του στη νότια Συρία είναι ένα αμυντικό μέτρο που αποσκοπεί στην άμβλυνση ή τουλάχιστον στη μείωση των μελλοντικών κινδύνων που προέρχονται από το συριακό έδαφος, συμφωνεί η Lyudmila Samarskaya, ερευνήτρια στο Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων.

Κίνηση τακτικής

Η ίδια δήλωσε ότι η ισραηλινή επιχείρηση είναι ένα προσωρινό, τακτικό βήμα.
Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να επανασχεδιάσει τα σύνορα της Συρίας υπέρ του και σχεδιάζει να αποχωρήσει από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μόλις αναδειχθεί μια υπεύθυνη, μη ισλαμιστική κυβέρνηση στη Συρία και η χώρα σταθεροποιηθεί, εξήγησε.
Η διάρκεια της παρουσίας του ισραηλινού στρατού στη Συρία παραμένει εξαιρετικά απρόβλεπτη λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας, πρόσθεσε.
“Αμφιβάλλω αν η παρουσία τους στην περιοχή αυτή θα οδηγήσει σε σοβαρές συροϊσραηλινές συγκρούσεις στο εγγύς μέλλον.
Ωστόσο, δεδομένου του πλήθους των παραγόντων που εμπλέκονται στη συριακή σύγκρουση, είναι δύσκολο να αποκλειστεί εντελώς η κλιμάκωση.
Είναι ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο σύγκρουσης που οδηγεί το Ισραήλ στη λήψη προληπτικών μέτρων”, κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: