Θα συζητηθεί – “Οι Τούρκοι δεν κάνουν τίποτα χωρίς αντάλλαγμα, κάτι έχουν πάρει”

Κοινοποίηση:
stratiotikoi-2-735x375

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν επί πεντέμισι μήνες στην Αδριανούπολη προκάλεσε έκπληξη στους αναλυτές, οι οποίοι τώρα επιχειρούν να δουν τι ακριβώς ήταν αυτό που οδήγησε στην ευχάριστη αυτή εξέλιξη, συνδέοντας την απόφαση του δικαστηρίου με τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα από την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύση Χιόνη, οι κυρώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία προκαλούν «ασφυξία». Μιλώντας στον Alpha, ο ίδιος εξήγησε πως «της κόβει ουσιαστικά τις διόδους προς τις διεθνείς χρηματαγορές και δίνει σήμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι ο δανεισμός προς την Τουρκία δεν είναι κάτι τουλάχιστον το οποίο εύχεται, ελπίζει και θέλει η διοίκηση Τραμπ».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης επί τιμή Ιωάννης Κοραντής επεσήμανε πως «χρησιμοποιούν ένα πακέτο κινήτρων και μαστιγίου έναντι της Τουρκίας, περισσότερο μαστίγιο τώρα τελευταία, διότι έτσι αντιδρά ο κ. Ερντογάν, ελπίζοντας ότι θα πετύχουν τον στόχο τους». Ο ίδιος σχολίασε πως «οι Τούρκοι δεν κάνουν τίποτα χωρίς αντάλλαγμα», υποστηρίζοντας πως πρέπει να έχουν πάρει κάποιο αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, εκτίμησε πως αφού απέσπασε όσα πολιτικά οφέλη μπορούσε από την κράτησή τους, τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν τους αφήνει. «Είχε αρχίσει να εξαντλεί προ πολλού τη χρησιμότητά της για την Τουρκία. Αντιθέτως, θα έλεγα, η Τουρκία, πιεζόμενη σε διεθνή φόρα και από διαφόρους οργανισμούς και εταίρους, δεν μπορούσε να εξηγήσει για ποιο λόγο κρατούσε στη φυλακή επί μακρόν τους δύο στρατιωτικούς μας», υπογράμμισε, και πρόσθεσε: «Είδε ότι, και χάρη στη συνεπή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν μπορούσε να πάρει τα ανταλλάγματα που είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο διεκδίκησε απέναντι στη χώρα μας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: