Ο Μιγκέλ Μπέργκερ, πρέσβης της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν οι σύμμαχοι δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια σειρά από «σαφή μέτρα» που θα αποδεικνύουν τα «συγκεκριμένα πλεονεκτήματα» της συνεργασίας τους. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι το πρόγραμμα κινητικότητας νέων.
Ο Μπέργκερ σημείωσε ότι, παρά την πίεση που αντιμετωπίζει ο Στάρμερ από ευρωσκεπτικιστές και φιλο-Brexit μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ουσιαστικά «πολύ απλό». Όπως δήλωσε: «Το πιο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι που έρχονται εδώ θα επιστρέψουν στις χώρες τους μετά από αυτό. Η ιδέα είναι να αποκτήσουν εμπειρία και στη συνέχεια να επιστρέψουν».
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν εμφανείς προσπάθειες να παρουσιαστεί το πρόγραμμα ως μορφή μετανάστευσης ή ως επιστροφή στην ελευθερία μετακίνησης. Παρά αυτές τις αντιδράσεις, η πρόταση παραμένει σαφής: η δημιουργία ενός συστήματος που επιτρέπει στους νέους να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Μια δημοσκόπηση της YouGov για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων έδειξε ότι σχεδόν 7 στους 10 Βρετανούς – συμπεριλαμβανομένου ενός 55% των πρώην ψηφοφόρων υπέρ του Brexit – θα υποστήριζαν ένα πρόγραμμα που θα επέτρεπε σε 200.000 άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται ελεύθερα στις χώρες των άλλων για έως τέσσερα χρόνια.
Η σύνδεση με άλλα προγράμματα όπως το Erasmus
Όταν ρωτήθηκε αν η συμμετοχή στο πρόγραμμα κινητικότητας νέων θα αποτελούσε επιτυχία για τον πρωθυπουργό στην προσπάθειά του για βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ, ο Μπέργκερ απάντησε: «Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Ένα άλλο είναι το πρόγραμμα Erasmus. Όλα αυτά είναι πραγματικά πολύ σημαντικά για εμάς».
Ο Μπέργκερ κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με την ανατροπή του Brexit ή την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Αντίθετα, τόνισε πως σέβεται όλες τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί και επικεντρώνεται σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.
Προκλήσεις και πολιτικές αντιδράσεις
Παρά τη θετική στάση πολλών προς το πρόγραμμα, υπάρχουν αντιδράσεις εντός της Βρετανίας. Πριν τα Χριστούγεννα, η Κέμι Μπάντενοχ επέκρινε τον πρωθυπουργό για φερόμενη πρόθεση «να παραδώσει τις δύσκολα κερδισμένες ελευθερίες του Brexit». Ο ίδιος ο Στάρμερ δήλωσε ότι η ελευθερία μετακίνησης αποτελεί κόκκινη γραμμή για εκείνον αλλά παραμένει ανοιχτός σε συζητήσεις.
Ο Μπέργκερ εξέφρασε αισιοδοξία λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύση», ενώ σημείωσε πως η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας εξαρτάται από τη σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα πλεονεκτήματα αυτών των μέτρων.