Θερμοπληξία και ηλίαση σε ακραίες θερμοκρασίες – Τα συμπτώματα

Κοινοποίηση:
fgfgjg

Οι θερμοκρασίες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι ειδικοί συστήνουν μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο ηλίασης ή ακόμα και ενός επικίνδυνου περιστατικού θερμοπληξίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, ιδίως κατά τις ώρες μέγιστης ακτινοβολίας (11:00 – 16:00), να πίνουμε πολλά υγρά και να ντυνόμαστε κατάλληλα. Σημειώνουμε ότι τα μπάνια στη θάλασσα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο της ηλίασης και της θερμοπληξίας, ιδίως για τα πιο ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, των ηλικιωμένων και των παιδιών. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητο να υπάρχει διαθέσιμη σκιά.

Υπογραμμίζουμε ότι τα βρέφη δε θα πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο, ιδίως σε συνθήκες καύσωνα, ακόμα και αν φορούν καπέλο. Όσον αφορά τα νήπια και τα μικρά παιδιά, η έκθεση στον ήλιο δε θα πρέπει να ξεπερνά τη 1 ώρα χωρίς διάλειμμα και φυσικά η χρήση πλατύγυρου καπέλου επιβάλλεται.

Επιπλέον, απαραίτητη είναι και η συχνή χρήση αντιηλιακού υψηλής προστασίας, καθώς τα ηλιακά εγκαύματα, ακόμα και αυτά του πρώτου βαθμού, στην παιδική ηλικία, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο μέλλον.

Ηλίαση και θερμοπληξία – Τι πρέπει να προσέχετε

Τόσο η ηλίαση (υπερθερμία) όσο και η θερμοπληξία είναι παθολογικές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν έπειτα από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως σε περιόδους καύσωνα.

Η ηλίαση έχει διαβαθμίσεις ως προς τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και των επιπλοκών, με την πιο σοβαρή μορφή της να λέγεται θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία είναι μια πολύ επείγουσα και απειλητική για την κατάσταση ζωή και διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

Κλασική θερμοπληξία ηρεμίας: Αφορά κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (βρέφη, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα, διαβητικοί, ανοσοκατεσταλμένα άτομα κ.ά.).
Θερμοπληξία λόγω άσκησης: Αφορά κυρίως νεαρά άτομα, αθλούμενα ή εργαζόμενα στην ύπαιθρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σε συνθήκες καύσωνα.
Τα συμπτώματα της ηλίασης

Τα συμπτώματα μιας απλής ηλίασης συνήθως ξεκινούν να υποχωρούν από το πρώτο 24ωρο και έχουν υποχωρήσει πλήρως μέσα σε 2 ημέρες.

Περιλαμβάνουν:

Κοκκινίλες στο δέρμα
Αυξημένη σωματική θερμοκρασία (συνήθως δέκατα)
Έντονη εφίδρωση
Αίσθημα κόπωσης
Ζαλάδες
Εμβοές στα αυτιά
Πονοκέφαλος
Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Τα πρώιμα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να μοιάζουν με αυτά της ηλίασης, όμως η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα, θυμίζοντας ορισμένες φορές ακόμα και συνθήκες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πυρετό (38 βαθμοί Κελσίου, ή και παραπάνω, η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου)
Ρίγη
Ταχυκαρδία
Τάσεις λιποθυμίας
Ναυτία
Τάση προς εμετό ή και εμετό
Ωχρότητα
Σύγχυση
Παραλήρημα, απώλεια συνείδησης
Παραισθήσεις
Σπασμοί
Ακούσια ούρηση ή/και αφόδευση
Ανιδρωσία (μειωμένος ιδρώτας)
Αξίζει να τονίσουμε ότι, σε αντίθεση με την ηλίαση, κατά τη θερμοπληξία συχνά παρατηρείται ανιδρωσία, έλλειψη δηλαδή ιδρώτα, ιδίως στα παιδιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του παιδιατρικού νοσοκομείου του Colorado, πάνω από τα μισά παιδιά που παθαίνουν θερμοπληξία δεν ιδρώνουν.

Τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα ηλίασης ή θερμοπληξίας

Εάν κάποιο άτομο πάσχει από ηλίαση ή θερμοπληξία, θα πρέπει να απομακρυνθεί από τον ήλιο και να μεταφερθεί σε έναν πιο δροσερό χώρο, με κλιματισμό. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, φροντίστε να μεταφερθεί ο ασθενής σε σκιερό μέρος.

Προσφέρετε στον ασθενή δροσερό νερό, ωστόσο μην επιμείνετε να το πιει, εάν βλέπετε πως έχει τάση για εμετό. Η τοποθέτηση κρύας κομπρέσας και η χρήση αντιπυρετικών μπορούν επίσης να βοηθήσουν, έτσι ώστε να επανέλθει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εάν ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας, θα πρέπει άμεσα να μεταφερθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα ή να καλέσετε το 166, καθώς η συγκεκριμένη πάθηση είναι επικίνδυνη για τη ζωή, ενώ μπορεί να προκαλέσει και εγκεφαλικές βλάβες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: