Θεσσαλονίκη: Έκθεση αυθεντικών καρτ ποστάλ από περιοχές της Μικράς Ασίας πριν από το ‘22

Κοινοποίηση:
ΠΟΣΤΑΛ

Όταν ο Βασίλης Πατσιλάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» είδε για πρώτη φορά μπροστά του 86 συλλεκτικές καρτ ποστάλ, με σκηνές της καθημερινής ζωής από πόλεις και χωριά της Μικράς Ασίας πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τού ήρθαν στο μυαλό εικόνες από τη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε και διαπίστωσε μια ιστορική και οπτική συνέχεια με τη ζωή όπως κυλούσε εκεί πριν από εβδομήντα χρόνια.

«Εγώ είμαι 75 χρονών και γεννήθηκα αμέσως μετά την κατοχή. Θυμάμαι όμως στη Θεσσαλονίκη παρεμφερείς εικόνες- όχι ίδιες, αλλά παρεμφερείς. Πολλά πράγματα μού έρχονται στο μυαλό», επισημαίνει ο ίδιος, με αφορμή την έκθεση αυθεντικών καρτ-ποστάλ των πόλεων και των χωριών της Μικράς Ασίας, με τον γενικό τίτλο «Ελληνισμού Ενθυμήματα» που διοργανώνει ο Σύλλογος, από τις 6 Μαΐου, στην αίθουσα Remetzo, επί της οδού Πλαστήρα στην Καλαμαριά.

Όπως αναφέρει ο κ. Πατσιλάρας, και οι 86 καρτ ποστάλ που παραχωρήθηκαν από συλλέκτη για την έκθεση και εκτίθενται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, απεικονίζουν περιοχές της Μικράς Ασίας στις οποίες ζούσε ελληνικός πληθυσμός πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στις εικόνες παρουσιάζονται πόλεις και χωριά όπως η Προύσα, η Φώκαια, η Τροία, το Τσανάκαλε και άλλες περιοχές, συνολικά τριάντα.

«Όλες οι καρτ ποστάλ χρονολογούνται πριν από το ’22. Μπορεί να είναι και κάποιες του 19ου αιώνα, ίσως και του 1898. Παρουσιάζουν δε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς δείχνουν σκηνές από τη ζωή της εποχής. Για παράδειγμα, εμφανίζονται πόλεις σε φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από κάποιο ψηλό σημείο ή από κάποιο λόφο της περιοχής, αγορές, πωλητές με σαρικοφόρους, τοπία ή σκηνές της καθημερινότητας», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι «δείχνουν ένα μέρος της ιστορίας, κάτι που χάσαμε αλλά δεν έχουμε ξεχάσει καθώς έχουμε ρίζες εκεί και αυτό πρέπει να το θυμίζουμε στον εαυτό μας».

Πέραν, άλλωστε, από την ιστορική αξία που μπορεί να έχουν οι καρτ ποστάλ για κάποιον ειδικό σε τέτοια θέματα, ο καθένας μπορεί να βρει σε αυτές κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. «Οι μεγαλύτεροι για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν περιοχές ή να βιώσουν συναισθήματα με αφορμή τις εικόνες αυτές και οι νεότεροι θα μπορούσαν να μάθουν την ιστορία μέσα από τις καρτ ποστάλ ώστε να μην ξεχνούν στο μέλλον όσα έχουν συμβεί», λέει και απευθύνει πρόσκληση σε όλους να επισκεφθούν την έκθεση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: