Θεσσαλονίκη: Η τραπεζική απάτη που στήθηκε σε λαϊκή – Πώς «αδειάζουν» λογαριασμούς οι επιτήδειοι

Κοινοποίηση:
-laiki-agora-(e)

 Άφαντος παραμένει ο ιθύνων νους

Ένας νεαρός ψυκτικός, δάνεισε τον τραπεζικό του λογαριασμό προκειμένου να καταλήξουν εκεί χρήματα που αποσπάστηκαν από λογαριασμό πελάτη της Τράπεζας, ο οποίος έπεσε θύμα απάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, ο 24χρονος σήμερα ψυκτικός κάθισε στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών με τριετή αναστολή για απάτη με υπολογιστή, ενώ κρίθηκε αθώος για παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, καθώς ήταν φανερό πως ο ίδιος χρησιμοποιήθηκε από κύκλωμα απατεώνων, εν γνώσει του όπως δέχτηκε το δικαστήριο, που αποσπούν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Θύμα τους έπεσε ένας αστυνομικός ο οποίος τον Ιούλιο του 2021, όταν δηλαδή ο κατηγορούμενος ήταν μόλις 20 χρόνων, ειδοποιήθηκε από την Τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν πως έγινε μεταφορά δύο ποσών συνολικού ύψους 10.100 ευρώ. Παρ’ ότι βεβαίωσε ότι δεν προχώρησε ο ίδιος σε τέτοιες κινήσεις, τα χρήματα έφτασαν στα χέρια των απατεώνων.

Ο 24χρονος παραπέμφθηκε σε δίκη καθώς ήταν το μοναδικό γνωστό πρόσωπο από την πλευρά των απατεώνων, αφού χρησιμοποιήθηκε ο τραπεζικός του λογαριασμός. Εκεί κατέληξαν τα χρήματα που αποσπάστηκαν από τον αστυνομικό, τα πήρε και όπως ισχυρίστηκε τα παρέδωσε στον γνωστό του Πακιστανό εργαζόμενο στη λαϊκή, που έχει το όνομα Αλί, όμως από εκείνη την ώρα δεν τον ξαναείδε ούτε έχει στοιχεία του. «Μου είχε πει ότι θα του στείλουν 2.000 ευρώ, όμως τελικά του έβαλαν 10.000 ευρώ. Τα παρέδωσα δεν μπορούσα να τα κρατήσω, μου είπε πως είναι από τους γονείς του», είπε απολογούμενος στο δικαστήριο χωρίς όμως να πείσει. Ο «Αλί» δεν εντοπίστηκε ποτέ και εξαφανίστηκε με τα χρήματα.

«Εγώ το παλικάρι το γνώριζα από τη λαϊκή. Είναι από το Πακιστάν, τον λένε Αλί, βρισκόμασταν κάθε Τετάρτη στη λαϊκή της Παναγίας Φανερωμένης. Μου ζήτησε μία χάρη, να του στείλουν οι δικοί του κάποια χρήματα στον λογαριασμό μου. Μου έδωσε 100 ευρώ, μία χάρη του έκανα», περιέγραψε ο νεαρός.

Με ποια μέθοδο αδειάζουν τους λογαριασμούς

Με αυτή τη μέθοδο τα κυκλώματα απατεώνων καταφέρνουν και παίρνουν στα χέρια τους τα μεγάλα χρηματικά ποσά που αποσπούν με τραπεζικές απάτες. Δηλαδή εφόσον το θύμα πέσει στην παγίδα τους και οι κωδικοί του υποκλαπούν, στέλνουν τα χρήματά του σε λογαριασμό τρίτων για να μην γίνουν οι ίδιοι αντιληπτοί. Συνήθως οι τρίτοι είναι νεαροί που αγνοούν τις συνέπειες, άστεγοι και τοξικομανείς οι οποίοι με μικρά ανταλλάγματα, μέχρι 500 ευρώ δανείζουν τους λογαριασμούς τους. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν πολλά τέτοια πρόσωπα, προκειμένου να διανέμουν τα χρήματα σε πολλούς λογαριασμούς ταυτόχρονα για να γίνονται αναλήψεις από μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών. Μπορεί ο 24χρονος να είπε ότι εισέπραξε 100 ευρώ, ωστόσο όμως ο δανεισμός των λογαριασμών κοστίζει πλέον πολλά περισσότερα, καθώς θεωρείται βέβαιο πως ο κάτοχός του θα καταλήξει κατηγορούμενος και γι’ αυτό απαιτεί περισσότερα χρήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατάθεσή της η μητέρα του προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι ο νεαρός απλώς ήθελε να βοηθήσει έναν συνάδελφό του στη λαϊκή. «Είναι ευκολόπιστος», είπε χαρακτηριστικά για τον γιο της και την κίνησή του να εισπράξει τα χρήματα.

Οι τραπεζικές απάτες εξελίσσονται σε μάστιγα και πλέον η πιο διαδεδομένη μορφή είναι η υποκλοπή των προσωπικών κωδικών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς με τη μέθοδο των ebanking – κλώνων. Εκατοντάδες υποθέσεις φτάνουν στα δικαστήρια καθώς τα θύματα θεωρούν ότι οι Τράπεζες έχουν ευθύνη για την παραβίαση των κωδικών τους με τη δημιουργία των κλώνων. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις κάτοχοι λογαριασμών που έχασαν τα λεφτά τους δικαιώθηκαν δικαστικά. Το τελευταίο διάστημα οι Τράπεζες αυξάνουν τις δικλείδες ασφαλείας επιβαρύνοντας όμως και γι’ αυτό τους πελάτες τους με επιπλέον λογαριασμούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response