Θεσσαλονίκη: Θαλάσσιο drone θα μαζεύει τα σκουπίδια από τον Θερμαϊκό κόλπο

Κοινοποίηση:
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Ειδικό drone για την συλλογή των απορριμμάτων, που επιπλέουν στον Θερμαϊκό Κόλπο, επιστρατεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα σκαφάκι, το οποίο θα διαθέτει ένα δίχτυ στο πίσω μέρος, έτσι ώστε να συλλέγει τα σκουπίδια που εντοπίζονται στην επιφάνεια της θάλασσας κατά μήκος της παραλίας. Η εφαρμογή της συλλογής απορριμμάτων με το συγκεκριμένο drone θα γίνει δοκιμαστικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο προγράμματος, που υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού.

«Για ένα χρόνο θα μας παραχωρηθεί η πιλοτική λειτουργία του. Σαν δήμος κάνουμε ότι μπορούμε για να έχουμε καθαρή την παραλία διότι είναι ο καθρέπτης της πόλης μας. Οι τουρίστες που έρχονται στην πόλη μας το πρώτο πράγμα που βλέπουν είναι ο Λευκός Πύργος και η παραλία μας. Ζητάμε την συμπαράσταση των συμπολιτών μας. Εάν θέλουμε η θέλουμε να είναι όμορφη, πρέπει ο καθένας να κάνει κάτι τουλάχιστον μπροστά στην πόρτα του», ανέφερε στο Thestival o αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος.

Το drone αναμένεται να πιάσει δουλειά εντός του καλοκαιριού και θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το σκάφος περισυλλογής απορριμμάτων που καθαρίζει από σκουπίδια το παραλιακό μέτωπο.

Υποθαλάσσιοι κάδοι και ιπτάμενο drone για την συλλογή των απορριμμάτων

Ήδη από το 2020 o δήμος είχε ξεκινήσει την αναζήτηση χορηγών για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού. Όπως αναφέρει στο Thestival ο τότε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης, «καταθέσαμε αίτημα στον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά και ζητήσαμε ο δήμος Θεσσαλονίκης να έχει ρόλο και αρμοδιότητα στον Θερμαϊκό για να μπορούμε να διαθέτουμε κονδύλια έτσι ώστε να καθαρίζουμε το παραλιακό μέτωπο».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, στο σχέδιο του δήμου είναι η απόκτηση υποθαλάσσιων κάδων. Οι συγκεκριμένοι κάδοι με την μέθοδο της υπερχείλισης μαζεύουν σκουπίδια τα οποία οδηγούνται μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων σε συγκεκριμένο σημείο, από το οποίο και θα συλλέγονται. Οι υποθαλάσσιοι κάδοι θα είναι τοποθετημένοι μπροστά από την πλατεία Ελευθερίας.

Εκτός από το θαλάσσιο drone, ο δήμος αναμένεται να αποκτήσει ένα ακόμη drone, το οποίο θα εντοπίζει από αέρος απορρίμματα.

Αύξηση στα επιπλέοντα πλαστικά απορρίμματα

Σημειώνεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων – Υγρότοπων του μουσείου Γουλανδρή συλλέγει στοιχεία για τον Θερμαϊκό, όπως για παράδειγμα την ρύπανση, την άνοδο και την κάθοδο της θερμοκρασίας και καταγράφει την εποχιακή ποιοτική και ποσοτική κατανομή των απορριμμάτων που επιπλέουν στη θάλασσα.

Οι καταγραφές έδειξαν μια αυξανόμενη ποσότητα των επιπλεόντων σκουπιδιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε περίοδο δύο ετών παρουσιάζεται αύξηση στα επιπλέοντα πλαστικά απορρίμματα κατά 3% και στο χαρτί κατά 4%, ενώ το έτος 2021 εμφανίστηκαν ως νέα ξεχωριστή κατηγορία απορριμμάτων τα υλικά προστασίας covid (μάσκες μιας χρήσης, μπατονέτες). Αύξηση υπήρξε και στα μικρότερα απορρίμματα (έως 2,5cm) κατά 3%, γεγονός που ώθησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης να αναζητήσει μια αποτελεσματική λύση συλλογής απορριμμάτων.

Δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών

Παράλληλα, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα οργανώσει δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ποιότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τις πιλοτικές δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης αγκαλιάζουν και εμπλουτίζουν με τη στήριξή τους η «Aegean Rebreath» και η εταιρεία «Nestle Ελλάς». Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπονται για διάστημα ενός έτους: τοποθέτηση ενημερωτικής ηλεκτρονικής οθόνης πληροφόρησης πολιτών, oργανωμένη δράση ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης πολιτών, με τη συμμετοχή και των επιχειρηματιών που δρουν στην παράκτια ζώνη, έρευνα συλλογής απορριμμάτων μέσω άλλων απλών εφαρμογών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: