Θεσσαλονίκη: Ξηλώθηκε κούφωμα κι έσπασε τζαμαρία σε σχολείο – Τρόμος για δασκάλα και μαθητές

Κοινοποίηση:
parathyro

Από θαύμα δεν τραυματίστηκαν μαθητές στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, σήμερα το πρωί όταν εν ώρα μαθήματος η δασκάλα ζήτησε από έναν μαθητή να ανοίξει το παράθυρο της τάξης και εκείνη τη στιγμή, το κούφωμα που στηριζόταν σε μεντεσέδες ξηλώθηκε και το τζάμι έσπασε σε χίλια κομμάτια.

Εκείνη την ώρα μέσα στην αίθουσα του σχολείου, που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο επί της οδού Εγνατίας 132, είχαν μάθημα παιδάκια πέμπτης δημοτικού. Όταν η δασκάλα ζήτησε από το παιδί να ανοίξει το παράθυρο προκειμένου να αεριστεί ο χώρος, όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, το παλιό και σάπιο κούφωμα του παραθύρου δεν άντεξε, έπεσε και το τζάμι έσπασε.

«Τα κουφώματα είναι από από 1893 και σάπια. Όπως άνοιξε το παιδί το παράθυρο, έπεσε το κούφωμα κι έσπασε το τζάμι. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε το παιδί και δεν είχαμε χειρότερα», λέει στο Thestival.gr η διευθύντρια του σχολείου κ. Χρύσα Γεράνη. Εξηγεί ότι επειδή το κτήριο έγκειται στην Εφορία Αρχαιοτήτων, παρότι η ίδια έχει στείλει σχετικό έγγραφο για συντήρηση των κουφωμάτων, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει διότι πρέπει να βρεθούν ξύλα ίδια ποιότητας. «Είμαστε στοιβαγμένοι εδώ από το 2019 και δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στα κουφώματα και στα παντζούρια», συμπληρώνει η ίδια.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές μετεγκαταστάθηκαν στο συγκεκριμένο κτήριο το 2019, όταν έπρεπε να φύγουν από το κτήριο επί της οδού Αρχαιολογική Μουσείου – ιδιοκτησίας του ΑΠΘ – λόγω προβλήματος στατικότητας του κτηρίου. Η κ. Γεράνη αναφέρει ότι πέρυσι στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης, από τον αέρα είχε ξηλωθεί σκέπαστρο που «προσγειώθηκε» στην αυλή του σχολείου, ενώ πρόπερσι έπεσε δέντρο πάνω στο σχολείο.

“Δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις”

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου αναφέρει στο Thetsival.gr ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρόκειται για ένα παλιό, διατηρητέο κτήριο, στο οποίο συνεχώς κάνουμε παρεμβάσεις. Κάποια θέματα όμως δυστυχώς δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε». Η ίδια σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε το ατύχημα, μηχανικοί του δήμου έσπευσαν στο σχολείο προκειμένου να δουν τι είχε συμβεί και να επιδιορθώσουν τη ζημιά. «Τα κουφώματα έχουν συντηρηθεί πολλές φορές από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, όμως λόγω του ότι είναι διατηρητέο το κτήριο, δεν μπορούν να αντικατασταθούν», αναφέρει η κ. Κοσμουπούλου.

Τονίζει ότι το πρόβλημα σχολικής στέγης είναι τεράστιο στον δήμο Θεσσαλονίκης, όμως παρόλα αυτά γίνονται συζητήσεις για τη μεταστέγαση του συγκεκριμένου σχολείου. «Δυστυχώς, το ΑΠΘ δεν έχει πόρους για να αποκαταστήσει το κτήριο επί της Αρχαιολογικού Μουσείου, προκειμένου να επιστρέψουν οι μαθητές στον χώρο τους. Ο δήμος έπρεπε να βρει μία άμεση λύση, ως αρμόδιος για τη σχολική στέγη. Δυστυχώς το κτήριο επί της Εγνατίας είναι διατηρητέο και να θέλουμε δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις, έτσι ψάχνουμε να βρούμε μία λύση μετεγκατάστασης. Θα πρέπει να γίνει μία συνεννόση με το ΑΠΘ, ώστε να βρεθούν οι πόροι να επισκευαστεί το παλιό κτήριο και να επιστρέψουν οι μαθητές εκεί», καταλήγει η κ. Κοσμοπούλου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: