Θεσσαλονίκη: Παιδάκι 3,5 ετών πέθανε από παρβοϊό – Άλλα 10 κρούσματα σε παιδικό σταθμό

Κοινοποίηση:
ippokrateio

Ένα κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών κατέληξε από οξεία μυοκαρδίτιδα που προκλήθηκε από παρβοϊό και αδενοϊό – Κρούσματα παρβοϊού καταγράφηκαν και σε άλλα δέκα παιδάκια από τον ίδιο παιδικό σταθμό

Το περιστατικό συνέβη στις αρχές Απριλίου. To άτυχο παιδί πήγαινε σε παιδικό σταθμό της Βόρειας Ελλάδας, όπου καταγράφηκαν άλλα δέκα κρούσματα παρβοϊού. Το κοριτσάκι είχε διακομιστεί από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στο Ωνάσειο, αλλά δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου του ΕΟΔΥ προς τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:

– Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.

– Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και νοσηλεύτηκε.

– Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.

– Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Ο ΕΟΔΥ συνέστησε τη διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, ενημέρωσε για τον τρόπο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων (παρβοϊός, εντεροϊοί, αδενοϊοί), συνέστησε την καθαριότητα και απολύμανση της σχολικής μονάδας και προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

Από τότε, δεν έχουν καταγραφεί άλλα κρούσματα και τονίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τι είναι ο παρβοϊός

Ο παρβοϊός Β19 είναι η αιτία της πέμπτης νόσου, ενός ήπιου εξανθήματος που συνήθως παρατηρείται στα παιδιά, αν και ακόμα και ενήλικες μπορούν να προσβληθούν από τον ιό.

Ο παρβοϊός Β19 επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους. Η πέμπτη νόσος (μολυσματικό ερύθημα) πήρε το όνομά της από το ότι ήταν η πέμπτη κατά σειρά σε μια λίστα παιδικών ασθενειών που είναι γνωστές για την πρόκληση εξανθήματος, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν και την 7η με 11 η μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα. Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και δίνει την εντύπωση ότι κάποιος χαστούκισε το παιδί στο μάγουλο. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα.

Οι ενήλικες που έχουν μολυνθεί με παρβοϊό μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τα παιδιά. Ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις είναι σπάνια συμπτώματα στα παιδιά, αλλά πιο συχνά στους ενήλικες. Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Τέλος, ο παρβοϊός Β19 εξαπλώνεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, όπως η επαφή με σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός μολυσμένου ατόμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: