Θεσσαλονίκη: Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από την Εκκλησία φρένο στην αξιοποίηση εννέα οικοπέδων

Κοινοποίηση:
ΘΣΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα ψήφισμα που κατέθεσε η «Πόλη Ανάποδα», με το οποίο η Εκκλησία καλείται να σταματήσει την οικονομική αξιοποίηση 9 ακινήτων της στα όρια του δήμου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται να στηρίξει τους αγώνες των κατοίκων στις περιοχές που βρίσκονται τα οικόπεδα αυτά.

Το κείμενο του ψηφίσματος:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει την αντίθεσή του στην εκτεταμένη προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδας να αποδώσει προς οικοδόμηση -με τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης ή της αντιπαροχής- εννέα οικόπεδα που ευρίσκονται εντός του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αυτά ανήκουν, μεταξύ άλλων, το εμβληματικό οικόπεδο στη γωνία Τσιμισκή και Εθν. Αμύνης που λειτουργούσε για χρόνια ως χώρος στάθμευσης και η πρώην παιδική χαρά στην Κ. Τούμπα (Τζουμαγιάς και Θεαγένους Χαρίση).

Μεταφέροντας τις δικαιολογημένες αγωνίες και τα αιτήματα των πολιτών, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από την Εκκλησία της Ελλάδας να σταματήσει αυτή την εντατική απόπειρα συστηματικής εκμετάλλευσης των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της πόλης που έχουν απομείνει και να συμβάλει με ευαισθησία στην αντιμετώπιση των επιτακτικών κοινωνικών αναγκών, παραχωρώντας τους πολύτιμους αυτούς χώρους στον Δήμο Θεσσαλονίκης για να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής, στάθμευσης και κυρίως για την τόσο απαραίτητη για τα παιδιά μας σχολική στέγη».

Τα εννιά οικόπεδα της Εκκλησίας
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απροθυμίας των αρχών και φορέων να προσφέρουν και τον ελάχιστο ελεύθερο χώρο στην πόλη αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας να αποδώσει προς οικοδόμηση -με τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης ή της αντιπαροχής- εννέα οικόπεδα ιδιοκτησίας της εντός της Θεσσαλονίκης. Πολλά από αυτά στο παρελθόν είχαν δεσμευτεί για ανέγερση σχολείων ή χώροι πρασίνου, αλλά στη συνέχεια αποχαρακτηρίστηκαν – προφανώς για να διευκολυνθεί η αξιοποίησή τους από την Εκκλησία.

Β. Όλγας 179 και Αλ. Παπαδιαμάντη 19 (διαμπερές οικόπεδο). Αποχαρακτηρίστηκε το 2007 (Διοίκηση Παπαγεωργόπουλου) από χώρος για ανέγερση νηπιαγωγείου. Προς αντιπαροχή.
Περδίκκα 72 και Ψαρού ( γωνιακό), περιοχή Υφανέτ. Προς αντιπαροχή.
Αγίου Δημητρίου και Αισχύλου (γωνιακο), κέντρο. Προς αντιπαροχή.
Μανουσογιαννάκη 3, κέντρο. Πρώην 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο. Αποχαρακτηρισμένο από χώρος για ανέγερση δημοτικού σχολειου από διοίκηση Μπουταρη 2017. Προς αντιπαροχή.
Εφέσου 22 και Επιγόνου (γωνιακό), Τούμπα. Αποχαρακτηρισμένο το 2006 από χώρος για ανέγερση νηπιαγωγείου. Προς αντιπαροχή.

Γρηγορίου Ξενοπούλου 18, περιοχή Συνδίκα. Προς αντιπαροχή.
Τζουμαγιάς 1Α και Θεαγ. Χαριση (γωνιακό), περιοχή Υφανέτ. Πρώην παιδική χαρά που ξηλώθηκε το 2020 και πάνω σε όριο ρέματος Υφανέτ. Προς αντιπαροχή.
Τσιμισκή και Εθν. Αμύνης (το σημερινό πάρκινγκ). Αποχαρακτηρίστηκε από χώρος για ανέγερση σχολείου το 2007. Δημοπρατήθηκε ήδη για μακροχρόνια μίσθωση, με σκοπό την ανέγερση 5* ξενοδοχείου.

Βασιλειου Χατζή και Μ.Αλεξάνδρου (γωνιακό), περιοχή Μακεδονία Παλλάς, παραλία. Αποχαρακτηρίστηκε το 2006 από χώρο για νηπιαγωγείο και ειδικού προορισμού σχολικής και κοινωνικής χρήσης σε οικοδομήσιμο».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response