Θεσσαλονίκη: Το αστικό πράσινο και το Φράγμα Θέρμης που ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά του

Κοινοποίηση:
mm-5-768x352

Οι αλλαγές αυτές έχουν λειτουργήσει ως καταλύτης επαναξιολόγησης του αστικού περιβάλλοντος, από τους ίδιους τους κατοίκους των πόλεων, και επανεκτίμησης της αξίας των χώρων πρασίνου. Ταυτόχρονα, στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα, σε παγκόσμια κλίμακα, η επιστημονική κοινότητα, οι δημοτικές αρχές και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων συνεργάζονται όλο και περισσότερο, όλο και πιο εντατικά, με σκοπό να ενσωματώσουν στον μελλοντικό σχεδιασμό των πόλεων περισσότερους ανοικτούς χώρους και χώρους πρασίνου, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις τρέχουσες και τις μελλοντικές ανάγκες και κινδύνους.

Όπως τόνισε η κα Θέκλα Τσιτσώνη, Ομότιμη καθηγήτρια Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, αστικό πράσινο είναι όλα τα δέντρα, οι θάμνοι και το γρασίδι μέσα στον αστικό χώρο, με τις πράσινες πόλεις να είναι ζωτικής σημασίας. “Στο πλαίσιο προγράμματος εγκρίθηκε η στρατηγική διαχείρισης του χώρου πρασίνου, να φυτεύουμε δέντρα αλλά να μην μένουν στην τύχη τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία τέτοια περιοχή- όαση είναι το Φράγμα Θέρμης, στα νοτιοανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1992-1993 και έχουν δημιουργηθεί στην γύρω περιοχή πιο μικρά φράγματα, προκειμένου να εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Τα νερά του εκβάλλονται από τον ποταμό Ανθεμούντα, ο οποίος εκχέεται στον Θερμαϊκό. Με μία τεχνητή λίμνη και άγρια πανίδα, όπως φίδια, πάπιες, χελώνες και πολλών ειδών πτηνά που διαβιούν μέσα σε μία πυκνή βλάστηση, το κάνει να ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response