Θράκη: η πιο ξηρή περιοχή της Ελλάδας

Κοινοποίηση:
Ksirasia-Dentro-Klimatiki-Allagi-2-1024x698

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και πιο συχνά για την κλιματική αλλαγή – και όχι άδικα.

Ο καιρός γίνεται όλο και πιο ακραίος και μεταβαλλόμενος. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν όλο και περισσότερο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο περασμένος Ιανουάριος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στην ιστορία του πλανήτη μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου «Κοπέρνικος», ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε καταγραφεί την προηγούμενη χρονιά.

Από τις έντονες καταιγίδες μέχρι τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας, φαίνεται ότι το περιβάλλον βρίσκεται σε μια σταδιακή αλλαγή.

Καμία περιοχή του κόσμου δεν έμεινε ανεπηρέαστη και η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή η νέα πραγματικότητα επηρεάζει τόσο τη φύση, όσο και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αισθητά και τις περιοχές της Θράκης, προκαλώντας έντονη και διαρκή ξηρασία, γεγονός που την καθιστά το πιο άνυδρο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας.

Το ζήτημα αυτό ανέδειξε ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Παράρτημα Θράκης, κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, την περασμένη Δευτέρα, στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε: «Αν δεν καιγόταν το δάσος το 2023, θα καιγόταν το 2024, γιατί είχαμε 6 συνεχόμενους μήνες ανομβρία. Είναι τραγικό αυτό που ζει η Θράκη με την ξηρασία – παντού συμβαίνει αυτό, αλλά η Θράκη ειδικά, τα 3 τελευταία χρόνια είναι η πιο ξηρή περιοχή της Ελλάδος, σύμφωνα με στοιχεία του “Κοπέρνικος”».

Η ξηρασία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην γεωργία, καθώς επηρεάζει την ποσότητα παραγωγής, αλλά και δημιουργεί προβλήματα με την άρδευση και τους υδάτινους πόρους.

Οι καλλιέργειες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, όπως το βαμβάκι και τα σιτηρά, πλήττονται ιδιαίτερα, ενώ η ξηρασία απειλεί και την βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας, καθώς η διαθέσιμη βλάστηση μειώνεται σημαντικά.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, το μέγεθος της παραγωγής στην περιοχή της Θράκης συνέχισε να διαμορφώνει το αγροτικό ΑΕΠ της χώρας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης, η Ροδόπη και ο Έβρος κατάφεραν να παράξουν διπλάσια ποσότητα βαμβακιού σε σύγκριση με την Λάρισα, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η ξηρασία.

Eιδικότερα, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης είπε:«Το μέγεθος της αγροτικής παραγωγής της Θράκης δεν είναι αμελητέο. Φέτος η Ροδόπη και ο Έβρος, έβγαλαν διπλάσια ποσότητα βαμβακιού από ότι η Λάρισα. Παράχθηκαν περίπου 100 χιλιάδες τόνοι βαμβακιού παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επίσης, η Θράκη παράγει το 45% του καπνού της χώρας. Δυστυχώς όμως, το ΑΕΠ της περιοχής παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται δραστικά. Με βασική αιτία, την κλιματική αλλαγή».

Συνοψίζοντας, η Θράκη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει καθοριστικά την γεωργία και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της.

Αν και η περιοχή συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αγροτική παραγωγή της χώρας, οι επιπτώσεις της ξηρασίας είναι αδιαμφισβήτητες και η ανάγκη για προσαρμογή στις νέες συνθήκες επιτακτική.

Για να μην έρθουν τα χειρότερα και είμαστε απροετοίμαστοι…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response