Στην Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα δοθεί η μητέρα των μαχών ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Μία μάχη που με τα τωρινά δεδομένα και αν δεν επιβεβαιωθούν οι ψίθυροι που όσο περνούν οι ώρες γίνονται κραυγές στους διαδρόμους την Βουλής περί κυβερνητικής παρέμβασης για αλλαγή των αριθμητικών συσχετισμών στις επιτροπές θα κερδιθεί από την αντιπολίτευση και το deal Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό δεν θα περάσει καθώς η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία.
Η Επιτροπή αριθμεί 55 μέλη: 27 βουλευτές είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, 4 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3 από τη Χρυσή Αυγή, 3 από το ΚΚΕ, 1 από τους ΑΝΕΛ, 1 από την Ένωση Κεντρώων και 1 από το Ποτάμι και ένας ανεξάρτητος. Για να εγκριθεί η Συμφωνία και να σταλεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει 28 ψήφους.
Με δεδομένο, ότι οι 14 της ΝΔ, οι 4 της ΔΗΣΥ, οι 3 της Χρυσής Αυγής, οι 3 του ΚΚΕ, ο ένας των ΑΝΕΛ (Κατσίκης), ο ένας της Ενωσης Κεντρώων (Σαρίδης) έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία, το ερώτημα είναι το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι 2 βουλευτές.
Αυτοί οι βουλευτές είναι ο ένας Ανεξάρτητος που είναι ο Δημήτρης Καμμένος ο οποίος έχει πει επίσης ότι θα καταψηφίσει και ο άλλος είναι από το Ποτάμι ο Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος αντικατέστησε τον Σπύρο Δανέλλη που διεγράφη μετά την επιλογή να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση
Με βάση τους παραπάνω συσχετισμούς η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περνά αν ο εκπρόσωπος από το Ποτάμι δεν δώσει θετική ψήφο. Αυτό που φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση για το οποίο διαμαρτύρεται η Νέα Δημοκρατία είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, βάζοντας διατηρώντας τον κ. Δανέλλη στην επιτροπή και βάζοντας ακόμη έναν ώστε με αυτόν τον τρόπο να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.
«Υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να διαμορφωθεί η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία», συνέστησε στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ερωτώμενος για τα παραπάνω σενάρια χωρίς να διαψεύσει το παραμικρό.
«Όλα θα γίνουν στην ώρα τους, βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: « περιμένουμε να τελειώσει η αποψινή κορυφαία διαδικασία. Γίνανε μετακινήσεις βουλευτών και υπήρξαν νέες συνθέσεις στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Θα ήταν πρωθύστερο για μένα να σας πω από τώρα τι θα γίνει».