Θρίλερ στην Τενερίφη: Άφαντος για 2η εβδομάδα ο Βρετανός έφηβος – Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας

Κοινοποίηση:
8abafcfd-slater

Καθώς η έρευνα για τον Βρετανό έφηβο Τζέι Σλέιτερ που εξαφανίστηκε ενώ έκανε διακοπές στην Τενερίφη, εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της, οι Ισπανοί διασώστες συνεχίζουν να χτενίζουν το απόκρημνο ορεινό έδαφος όπου εθεάθη για τελευταία φορά. Προσωπικό και εθελοντές της τοπικής αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της δύναμης πολιτικής άμυνας χρησιμοποιούν σκύλους, drones και ελικόπτερα για να κυνηγήσουν τον 19χρονο μαθητευόμενο οικοδόμο από το Lancashire.

Όμως, περισσότερα από 2.000 μίλια μακριά στη Βρετανία, μια ομάδα στο διαδίκτυο διεξάγει τη δική της επιχείρηση, «χτενίζοντας» χάρτες Google της περιοχής όπου εξαφανίστηκε στο εθνικό πάρκο Rural de Teno και δημοσιεύοντας αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας, ακόμη και σκληρές φάρσες για την εξαφάνισή του.

Η οικογένεια και οι φίλοι του Σλέιτερ είπαν ότι το ενδιαφέρον που προκάλεσε η υπόθεση στο διαδίκτυο επιδεινώνει τη θλίψη τους σε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που θα μπορούσε να φανταστεί ένας γονιός. Και φοβούνται ότι ο διαδικτυακός «θόρυβος» γύρω από την υπόθεση θα μπορούσε ακόμη και να εμποδίσει την έρευνα.

Η τελευταία γνωστή επαφή του Σλέιτερ με τους οικείους του ήταν όταν τηλεφώνησε σε μια φίλη του, τη Λούσι, η οποία ήταν στο ίδιο μουσικό φεστιβάλ αλλά είχε φύγει πριν από αυτόν. Της είπε ότι η μπαταρία του τηλεφώνου του ήταν στο 1%, ότι διψούσε, είχε χαθεί και είχε τραυματίσει το πόδι του σε έναν κάκτο.

Μια ομάδα στο Facebook που δημιουργήθηκε από έναν φίλο της οικογένειας, για να μοιράζονται πληροφορίες και να ζητούν βοήθεια από το κοινό, με τίτλο «Αγνοούμενος Τζέι Σλέιτερ -Επίσημη Ομάδα» έχει περισσότερα από μισό εκατομμύριο μέλη.

Αλλά μια δεύτερη ομάδα, με τίτλο «Τζέι Σλέιτερ Συζητήσεις και Θεωρίες», κερδίζει επίσης έδαφος με σχεδόν 288.000 μέλη. Σε αυτήν την ομάδα, ορισμένες από τις θεωρίες συνωμοσίας είναι τόσο τραβηγμένες, που αγγίζουν τη ζοφερή σάτιρα. «Σκέφτεται κάποιος άλλος ότι ίσως ο καρχαρίας που εντοπίστηκε στα Κανάρια να έχει κάποια σχέση με αυτόν;», διαβάζει ένας.

Άλλες δημοφιλείς θεωρίες υποδηλώνουν ότι ο Σλέιτερ έχει απαχθεί από «μαροκινές συμμορίες ναρκωτικών», ότι η εξαφάνισή του είναι «fake» για να αποσπάσει χρήματα σε δωρεές από το κοινό ή ότι η μαφία έπαιξε με κάποιο τρόπο ρόλο στην εξαφάνισή του. Ακόμη και ο γνωστός συνωμοσιολόγος Ντέιβιντ Άικ έχει μπει λέγοντας: «Η Λούσι δεν υπάρχει» και ισχυρίζεται ότι «το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ [την Κυριακή] δεν εκκενώθηκε λόγω διακοπής ρεύματος και ο λόγος ήταν πολύ πιο ανατριχιαστικός. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες».

Οι εικασίες εξαπλώνονται επίσης αστραπιαία στο X και στο TikTok, όπου οι λογαριασμοί «αληθινού εγκλήματος» μοιράζονται τις δικές τους θεωρίες. Ο Πολ Άρνοτ, ένας ορειβάτης από το Bedfordshire, πέταξε ακόμη και στην Τενερίφη για να συμμετάσχει αυτοπροσώπως στην αναζήτηση, ανεβάζοντας βίντεο στο TikTok. «Ακολουθούσα την ιστορία και δεν σχεδίαζα να βγω, αλλά μόλις άκουσα ότι χρειάζονταν βοήθεια, τότε βγήκα», είπε στο Sky News.

Και σε μια πιο σκοτεινή γωνιά του Διαδικτύου, ορισμένες σκληρές αναρτήσεις υποστηρίζουν ψευδώς «είναι σπίτι τώρα» ή ότι βρέθηκε ένα πτώμα. Εν τω μεταξύ, φίλοι είπαν ότι τα «τρολ» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπάθησαν να χακάρουν τον λογαριασμό του Σλέιτερ στο Instagram.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία ισχυριζόταν ότι δείχνει ένα πτώμα που είχε βρεθεί στο Los Cristianos, το παραθαλάσσιο θέρετρο όπου ο Σλέιτερ διέμενε με φίλους, φαινόταν να έχει τραβηχτεί στην Ισλανδία.

Άλλες θεωρίες συνωμοσίες έχουν βάλει στο στόχαστρο τους φίλους και τους συγγενείς του Σλέιτερ, όπως μια γελοία θεωρία ότι η μητέρα του, Ντέμπι Ντάνκαν, 55, είναι στην πραγματικότητα η Kάρεν Μάθιους, η οποία φυλακίστηκε το 2008 για προσποίηση της απαγωγής της κόρης της, Σάνον.

Σε προηγούμενη συνέντευξή της στον Guardian, η Ντάνκαν περιέγραψε τις διαδικτυακές εικασίες ως «φρικτές» και είπε ότι η ισπανική αστυνομία της είχε πει ότι μπορεί πράγματι να εμποδίσει την έρευνά τους. «Νομίζω ότι επίσης είπαν ότι υπάρχει πάρα πολύς θόρυβος και αυτό πηρεάζει», είπε. Είπε ότι πιστεύει ότι «υπάρχει κάτι ατυχές» σχετικά με την εξαφάνιση του γιου της και ότι η αστυνομία εξετάζει όλες τις πιθανότητες.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας ως έναν τρόπο να εξηγήσουν τον κόσμο όταν αισθάνονται αβεβαιότητα, αισθάνονται ότι απειλούνται, αισθάνονται κίνδυνο», είπε ο Ντάνιελ Τζόλι, επίκουρος καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nότιγχαμ, προσθέτοντας ότι η διαδικτυακή εικασία είναι επίσης δημοφιλής επειδή « είναι διασκεδαστική». Ωστόσο, είπε: «Μπορεί ενδεχομένως να εκτροχιάσει τις έρευνες επειδή οι άνθρωποι μπορεί πράγματι να επισημάνουν αυτά τα πράγματα στην αστυνομία».

«Οποιοδήποτε ανεξήγητο γεγονός που είναι αόριστα ανησυχητικό και τρομακτικό που αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης θα προκαλέσει εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας, είναι σχεδόν αναπόφευκτο», πρόσθεσε ο Stephan Lewandowsky, καθηγητής γνωστικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Αλλά για τις οικογένειες που βρίσκονται στο επίκεντρο των αστυνομικών ερευνών, ο αντίκτυπος είναι τρομερός».

«Λυπάμαι πραγματικά για όλα τα σχόλιά σας», έγραψε η Ντάνκαν σε μια ενημέρωση μιας σελίδας GoFundMe που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την οικογένεια. «Ελπίζω πραγματικά να μην πάρω τον γιο μου στο σπίτι νεκρό».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: