Ιάπωνας δημοσιογράφος καταδικάζεται να εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξη – Εδώ μας εκτελούν!

Κοινοποίηση:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ιάπωνας δημοσιογράφος και σκηνοθέτης καταδικάστηκε να εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξη στη δίκη στην οποία προσήχθη επειδή φέρεται να ενεθάρρυνε διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος, που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 2021, καθώς και διότι φέρεται να παραβίασε νόμο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ιαπωνική διπλωματική πηγή.

Ο Τόρου Κουμπότα συνελήφθη στη Ρανγκούν στα τέλη Ιουλίου, καθώς κάλυπτε διαδήλωση εναντίον της στρατιωτικής χούντας. Η πτυχή της δίκης του που αφορά πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας για τη μετανάστευση «συνεχίζεται», σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή.

Είναι μόλις 26 ετών

Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, 26 ετών, δικάζεται μέσα στη φυλακή Ενσέιν, στη Ρανγκούν, όπου είναι έγκλειστοι πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, γύρισε το 2019 ντοκιμαντέρ για τους Ροχίνγκια, τη μουσουλμανική μειονότητα της Μιανμάρ που υπέστη αιματηρό διωγμό από τον στρατό και βουδιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Το εδάφιο 505 (β) του νόμου για τις αντικυβερνητικές δραστηριότητες έχει, μάλλον εσκεμμένα, αόριστες διατυπώσεις και χρησιμοποιείται συχνά εναντίον δημοσιογράφων και ακτιβιστών με πρόσχημα δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν φόβο ή ανησυχία στον πληθυσμό. Η κατηγορία αυτή επισύρει ποινή φυλάκισης ως και τριών ετών.

Ο πέμπτος στην σειρά που συλλαμβάνεται

Ο Τόρου Κουμπότα είναι ο πέμπτος ξένος δημοσιογράφος που συνελήφθη από τη χούντα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 στη Μιανμάρ, έπειτα από δυο Αμερικανούς, δυο Πολωνούς κι έναν συμπατριώτη του. Εντέλει, όλοι αποφυλακίστηκαν και απελάθηκαν.

Σύμφωνα με τη Reporting ASEAN, η καταμέτρηση της οποίας φθάνει ως την 31η Μαρτίου φέτος, μετά το πραξικόπημα συνελήφθησαν 122 δημοσιογράφοι ανεξαρτήτως εθνικότητας. Οι 48 παραμένουν φυλακισμένοι.

Μόνο η Κίνα φυλάκισε το 2021 περισσότερους δημοσιογράφους από τη Μιανμάρ, την πάλαι ποτέ Βιρμανία, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, η ασιατική χώρα βυθίστηκε στο χάος. Τουλάχιστον 2.200 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και πάνω από 15.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Στην Ιαπωνία έχουν χούντα; Δεν το γνώριζα.

Comments are closed.