Ένα ακατοίκητο νησί στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Ιαπωνίας εξαφανίστηκε και κανείς δεν ξέρει πότε!
Αν το νησί επιβεβαιωθεί ότι χάθηκε ανάμεσα στα κύματα, η Ιαπωνία ίσως δει τα χωρικά της ύδατα να συρρικνώνονται, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στην διένεξη της χώρας με τη Ρωσία για τον έλεγχο μιας σειράς νησιών εκεί κοντά.
Η νησίδα, που ονομάζεται Esanbe Hanakita Kojima, βρίσκεται περίπου 503 μέτρα ανοικτά το βόρειο νησιού της Ιαπωνίας, Hokkaido, στη Θάλασσα του Οχότσκ. Λίγο ανατολικότερα, η Ρωσία έχει στην κατοχή της μια αλυσίδα νησιών που τα ονομάζει Νησιά Κουρίλ, αλλά το Τόκιο τα αποκαλεί Βορειότερα Εδάφη.
Τα νησιά αυτά χρησιμοποιούνταν από τις Σοβιετικές Δυνάμεις στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και παρέμειναν στη δικαιοδοσία της Μόσχας, παρά τις διαμαρτυρίες της Ιαπωνίας για να περάσει η κατοχή ξανά στο Τόκιο. Εκτός από την στρατηγική τους σημασία, μερικά από τα νησιά είναι πολύτιμοι φυσικοί πόροι.
Το νησί Iturup, που ανήκει στη Ρωσία, αλλά η Ιαπωνία το αποκαλεί Etorofu, έχει αποθέματα χρυσού, ασημιού, φυσικού αερίου, πετρελαίου και ρηνίου.
Το Esanbe ήταν ένα από τα 158 νησιά που ονομάστηκαν από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας το 2014 σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εδαφική της έκταση και να υπονομεύσει την έκταση της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης. Η διεθνής νομοθεσία λέει πως τα νησιά μπορούν να ονομαστούν, μόνο αν μπορούν να φανούν πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ακόμα και σε μεγάλη παλίρροια.
Αν το νησί αυτό χάθηκε, τα ύδατα της χώρας θα συρρικνωθούν, αν και μόνο κατά 488 μέτρα. Αυτό θα δημιουργήσει ένα νέο κενό μεταξύ των συνόρων Ιαπωνίας και Ρωσίας.
Το μικρό νησί σίγουρα φαίνεται να μην υπάρχει πια, αν και κανείς από το παράκτιο χωριό Sarufutsu στο νησί Hokkaido δεν το παρατήρησε. Η εξαφάνιση έγινε αντιληπτή μόνο όταν ήρθε στο Sarufutsu ένας συγγραφέας για να δουλέψει πάνω σε ένα βιβλίο για τα κρυμμένα νησιά της Ιαπωνίας.
Ο συγγραφέας αμέσως ενημέρωσε τους τοπικούς αρμόδιους, οι οποίοι πήγαν με βάρκες στο σημείο να ελέγξουν και δεν βρήκαν τίποτα. Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, το νησί καταγράφηκε τελευταία φορά στα 1,3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας το 1987.