Παρότι είναι η χώρα της Ασίας που έχει εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων για τον κορονοϊό, η Ιαπωνία είναι πιθανό να αποκτήσει την ανοσία της αγέλης μέσω των μαζικών εμβολιασμών λίγους μήνες μετά τους προγραμματισμένους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Αυτό θα επέφερε πλήγμα στον πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για το ευρύ κοινό μέχρι τα μέσα του 2021 καθώς η χώρα του ακολουθεί τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες ως προς την έναρξη των εμβολιασμών.
«Η Ιαπωνία φαίνεται να μπήκε αρκετά αργά στο παιχνίδι. Εξαρτάται από την εισαγωγή πολλών εμβολίων από τις ΗΠΑ. Και προς το παρόν δεν φαίνεται πολύ πιθανό ότι θα λάβει πολύ μεγάλες ποσότητες, για παράδειγμα, του εμβολίου της Pfizer» λέει ο Ράσμους Μπεχ Χάνσεν, ο ιδρυτής της βρετανικής εταιρείας έρευνας Airfinity, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο Χάνσεν δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν θα φτάσει στο ποσοστό εμβολιασμού του 75% του πληθυσμού- το οποίο είναι ορόσημο για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης-πριν από περίπου τον Οκτώβριο, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά την λήξη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Ιαπωνία έχει σχεδιάσει την αγορά 314 εκατομμυρίων δόσεων από τις Pfizer, Moderna και AstraZeneca και η ποσότητα αυτή είναι υπεραρκετή για τον πληθυσμό της που ανέρχεται σε 126 εκατομμύρια κατοίκους.
Αλλά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις παραδόσεις των εμβολίων σε άλλες χώρες γεννούν αμφιβολίες για το αν η Ιαπωνία θα παραλάβει τις προμήθειες αυτές εγκαίρως.
Ο Τάρο Κόνο, ο επικεφαλής του ιαπωνικού προγράμματος εμβολιασμού, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο από 10.000 εργαζόμενους στον τομέα υγείας, αλλά ανακάλεσε τον αρχικό στόχο να έχουν εξασφαλιστεί αρκετές προμήθειες εμβολίων ως τον Ιούνιο.
Η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη γιατί το αρχικό σχέδιο εμβολιασμού εξαρτατάται από τις δόσεις της Pfizer, που κινδυνεύουν να ανακληθούν από τις αμερικανικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας εκεί.
«Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλες τις χώρες με τις οποίες η Pfizer συνήψε συμφωνίες» είπε ο Χάνσεν. «Η Αμερική χρειάζεται 100 εκατομμύρια περισσότερα εμβόλια της Pfizer για να επιτύχει τους στόχους της και πολλά από αυτά τα 100 εκατομμύρια θα προέλθουν από τις ιαπωνικές προμήθειες» τόνισε ο ίδιος.
Εκπρόσωποι της Pfizer και του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας δεν αντέδρασαν άμεσα στις προβλέψεις της Airfinity.
Προηγουμένως η Pfizer είχε αναφέρει ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές «για να μπορέσουν οι δόσεις του εμβολίου να διατεθούν το συντομότερο δυνατό στον ιαπωνικό λαό».
Στο 33% μειώθηκε η υποστήριξη στην κυβέρνηση Σούγκα
Η υποστήριξη στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα μειώθηκε περαιτέρω, κυρίως εξαιτίας των αρνητικών εντυπώσεων από τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση της εφημερίδας «Asahi» που αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Η υποστήριξη στην κυβέρνηση του Σούγκα μειώθηκε στο 33%, από 39% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσοστό αποδοκιμασίας αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 45%, όπως έδειξε η ίδια δημοσκόπηση.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο Σούγκα άργησε πολύ να αντιδράσει μετά την αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, με τις αποφάσεις του για τον τερματισμό μιας εκστρατείας εσωτερικού τουρισμού, αλλά και για την κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα στο Τόκιο και σε άλλες περιοχές να έχουν καθυστερήσει πολύ.
Η δημοσκόπηση της εφημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά το Σάββατο και την Κυριακή, έδειξε ότι ποσοστό 80% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι η κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης άργησε πολύ.
Στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί συνολικά 365.723 περιστατικά μόλυνσης από το νέο κορονοϊό και 5.120 θάνατοι, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK.