ο Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στο χρόνο» είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης για να φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρακάμποντας και κουρελιάζοντας το Σύνταγμα. Το υπουργείο Παιδείας μετά τις έντονες αντιδράσεις, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο με μία ανακοίνωση με τη μορφή ερωταπαντήσεων.
«Οι συνταγματικές διατάξεις, όπως αυτές που μας απασχολούν, πρέπει να ερμηνεύονται με το νόημα που αποκτούν κατά τη συνδυαστική εφαρμογή τους με το ενωσιακό δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει επικυρώσει η χώρα μας. Επομένως, καλούμαστε να ερμηνεύσουμε τις εθνικές διατάξεις υπό το πρίσμα του ενωσιακού δικαίου, επιδιώκοντας την εναρμονισμένη με το ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία των εθνικών κανόνων» υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας.
Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή επιδιώκει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, βαφτίζοντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο καθώς όπως ανακοίνωσε ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα του 21ου αιώνα.
Πλήρωνε φροντιστήριο για τρία χρόνια, πλήρωνε τις μετακινήσεις και το ενοίκιο επειδή δεν πέρασες στην πόλη σου , λάθος επαγγελματική σταδιοδρομία απο επιλογή τυχαίας σχολής λόγω μορίων και χάσε την εξεταστική σου γιατί με το έτσι θέλω κάνουν κατάληψη.
ωραια εξεταστικη θα εχουμε παλι
Γιά να πάμε στήν ουσία η λειτουργία καί ιδωτικων Πανεπιστημιων θα βοηθήσει, οπως και στην Κυπρο στήν προσέλκυση φοιτητων από όλο τόν κόσμο καί θά απορροφήσει παράλληλα υποψηφίους φοιτητές νά βρουν θέση σε Σχολη της προτίμησης τους, κερδίζοντας χρόνο και χρημα, απο την μη επαναληψη των αναχρονιστικων Πανελληνιων εισαγωγικών Εξετάσεων άπαξ ανά έτος, οί οποίες φυσικα πρέπει νά καταργηθουν και να αντικατασταθουν από πχ τό δοκιμασμένο Αγγλικο Σύστημα Εισαγωγής… τών GCEEs
Το άρθρο 16 είναι ξεκάθαρο. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κρατική. Και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περιλαμβάνονται και τα μεταπτυχιακά. Το επιχείρημα ότι όταν υιοθετήθηκε η συγκεκριμένη διάταξη δεν υπήρχαν μεταπτυχιακά, άρα δεν τα καλύπτει, ωσάν να μην πρόκειται για τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι σαθρό.
Το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ υπεράνω του Συντάγματος. Το επιχείρημα ότι μας το επιβάλουν διεθνείς συνθήκες είναι σαθρό επίσης, καμία διεθνής συνθήκη δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος. Και αν η όποια διεθνής συνθήκη ορίζει διαφορετικά από το Σύνταγμα, αυτοί που την υπέγραψαν έχουν καταστρατηγήσει το Σύνταγμα και πρέπει να λογοδοτήσουν.
Αν θέλουν τόσο πολύ, ας αλλάξουν το Σύνταγμα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία. Μέχρι τότε, κρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν νοείται στη χώρα μας, ούτε καν για επαγγελματικά δικαιώματα (διαφορετικό αν σπούδασαν στο εξωτερικό).