Ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις χριστουγεννιάτικων ελάτων οι παραγωγοί του Ταξιάρχη

Κοινοποίηση:
elata-2

Ανάρπαστα γίνονται τα έλατα του Ταξιάρχη Χαλκιδικής ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους παραγωγούς να «κόβουν και να ξανα… κόβουν φυσικά έλατα στο χωριό», τονίζει εμφατικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός, αποκαλύπτοντας ότι εντός των επόμενων ημερών θα στείλει ο ίδιος ένα 10μετρο/12μετρο δέντρο στο νησί της Κρήτης.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την κινητικότητα που καταγράφεται στα περισσότερα από τα 60 σημεία πώλησης πανελλαδικά, όπου έχουν εγκατασταθεί οι ελατοπαραγωγοί Ταξιάρχη προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κανένα νοικοκυριό δεν θα μείνει χωρίς το νούμερο ένα σύμβολο των Χριστουγέννων, ο κ. Ξάκης διατυπώνει την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι φέτος οι πωλήσεις ίσως και να ξεπεράσουν τελικά τις περσινές, οπότε και ανήλθαν σε 32.000 δέντρα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Υπενθυμίζεται ότι τις υψηλότερες πωλήσεις τους οι ελατοπαραγωγοί Ταξιάρχη τις πραγματοποίησαν το 2009, οπότε και διέθεσαν συνολικά περισσότερα των 48.000 ελάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Όνειρό μας είναι να πιάσουμε και πάλι αυτό το νούμερο του 2009 και γιατί όχι να μην το ξεπεράσουμε», επισημαίνει ο ίδιος και μεταφέρει προς τους πολίτες, τις ευχαριστίες των 1000 και πλέον κατοίκων του χωριού για την προτίμησή τους στα φυσικά έλατα Ταξιάρχη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής από την Παρασκευή 29/11 έχουν «πιάσει» τα πόστα τους σε περισσότερα από 60 σημεία στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη, ενώ την ίδια στιγμή ανταπεξέρχονται επιτυχώς και έγκαιρα στις τηλεφωνικές παραγγελίες που ήδη έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, αλλά και από την Κύπρο και την Αλβανία (από τα Τίρανα). Στις δύο αυτές χώρες εξάγονται περισσότερα από 2.500 έλατα συνολικά και όπως υπενθυμίζει ο κ. Ξάκης, «έχουμε παρουσία στην Κύπρο περισσότερα από 18 χρόνια, ενώ στην Αλβανία θα είναι φέτος η τρίτη χρονιά που θα διαθέσουμε χριστουγεννιάτικα έλατα».

Τιμές για όλα τα βαλάντια

Σε ό,τι αφορά τις φετινές τιμές των ελάτων Ταξιάρχη, ο κ. Ξάκης σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι το μεταφορικό κόστος παραμένει σημαντικά αυξημένο, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και παρά το υψηλό ποσό που καταβάλλουν οι ελατοπαραγωγοί στους δήμους όπου εγκαθίστανται προκειμένου να κάνουν τις πωλήσεις τους, είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανέναν καταναλωτή παραπονεμένο.

Στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται από 40 ως 100 ευρώ και στην Αθήνα από 50 ως 150, αφού όπως σημειώνει ο κ. Ξάκης, «στην πρωτεύουσα πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα». Μάλιστα, όπως τονίζει, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες, εάν οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους. Όπως διευκρινίζει, για να φτάσει στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται να πληρώσει μέχρι και 50% ακριβότερα (σε σύγκριση με άλλες περιοχές) σε μεταφορικά και ενοικίαση του χώρου όπου θα εγκατασταθεί.

Βέβαια, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, «παραγωγοί και καταναλωτές κάνουν τα καθιερωμένα παζάρια, ενώ δεν λείπουν και οι διευκολύνσεις», σημειώνει ο κ. Ξάκης και προσθέτει: «ενώ είμαστε μακριά από τα σπίτια μας και υπάρχει μια ταλαιπωρία, όλοι οι ελατοπαραγωγοί αδημονούμε να βρεθούμε στις εορταστικές μας θέσεις γιατί συναντάμε ανθρώπους που έχουν μπει στην καρδιά μας και δεν είναι μόνο πελάτες».
Υπενθυμίζεται ότι το σήμα της εορταστικής περιόδου δόθηκε και φέτος από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής στις 7/11, οπότε και στο πλαίσιο εκδήλωσης φωταγωγήθηκε ένα 13 μέτρων έλατο που είναι τοποθετημένο στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Η καλλιέργεια ελάτου αποτελεί μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος. «Αν δεν περάσουν και από το φυτώριο, τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως και δέκα χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια», εξηγεί ο κ. Ξάκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: