Ινδία και Καναδάς βρίσκονται σε διπλωματική σύγκρουση

Κοινοποίηση:
ΜΟΝΤΙ

Η Ινδία απέρριψε την Τρίτη τους «παράλογους και υποκινούμενους» ισχυρισμούς του Τζάστιν Τριντό ότι το Νέο Δελχί εμπλέκεται στη δολοφονία ενός αυτονομιστή ηγέτη μέσα σε καναδικό έδαφος!

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, κ. Trudeau δήλωσε τη Δευτέρα στο καναδικό κοινοβούλιο ότι η ινδική κυβέρνηση θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του Hardeep Singh Nijjar, ο οποίος σκοτώθηκε στις 18 Ιουνίου στο πάρκινγκ ενός gurudwara στο Surry της Βρετανικής Κολομβίας, υπονοώντας πως πίσω από την δολοφονία βρίσκεται η ίδια η Ινδία!
Ο Hardeep Singh Nijjar ήταν γνωστό μέλος των Σιχ του Κανδά και ένθερμος εθνικιστής, υποστηρίζοντας την απόσχιση του Χαλιστάν, στην περιοχή Πουντζάμπ της Ινδίας. Ο ίδιος διέμενε στον Καναδά, όπου και ζουν περίπου 800.000 Σίχ.

Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι έθεσε το θέμα της δολοφονίας στον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι «προσωπικά και άμεσα» κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 τον Σεπτέμβριο.«Οποιαδήποτε ανάμειξη ξένης κυβέρνησης στη δολοφονία καναδού πολίτη σε καναδικό έδαφος αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας μας», δήλωσε ο κ. Τριντό.

Ένας κορυφαίος Ινδός διπλωμάτης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, απελάθηκε επίσης ως συνέπεια, δήλωσε η καναδική υπουργός Εξωτερικών Mélanie Joly.

Το Νέο Δελχί αντέδρασε απελαύνοντας έναν ανώτερο Καναδό διπλωμάτη. Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αντανακλά την «αυξανόμενη ανησυχία της Ινδίας για την ανάμειξη Καναδών διπλωματών στα εσωτερικά μας θέματα και τη συμμετοχή τους σε αντι-ινδικές δραστηριότητες». «Ζητήθηκε από τον εν λόγω διπλωμάτη να εγκαταλείψει την Ινδία εντός των επόμενων πέντε ημερών», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του νωρίτερα μέσα στην ημέρα ανέφερε ότι “παρόμοιοι ισχυρισμοί” για την υποτιθέμενη εμπλοκή στη δολοφονία «διατυπώθηκαν από τον Καναδό πρωθυπουργό στον πρωθυπουργό μας και απορρίφθηκαν πλήρως. Τέτοιοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί επιδιώκουν να μετατοπίσουν την προσοχή από τους τρομοκράτες και εξτρεμιστές του «Χαλιστάν», στους οποίους έχει παρασχεθεί καταφύγιο στον Καναδά και οι οποίοι συνεχίζουν να απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ινδίας», δήλωσε η Ινδία, προσθέτοντας ότι η χώρα ανησυχεί για την αδράνεια της καναδικής κυβέρνησης.

Η Ινδία έχει προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Nijjar, παρόλο που έχει καταδικάσει την αύξηση των εκκλήσεων για το κίνημα του Χαλιστάν στη Δύση με σημαντικό ινδικό πληθυσμό, όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Οι ισχυρισμοί του Καναδά κατά της ινδικής κυβέρνησης έρχονται σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο ναδίρ, με το Νέο Δελχί να κατηγορεί την Οτάβα ότι επιτρέπει στο κίνημα του Χαλιστάν να ευδοκιμήσει. Οι εμπορικές συνομιλίες έχουν εκτροχιαστεί και ο Καναδάς μόλις ακύρωσε μια εμπορική αποστολή στην Ινδία που είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Η Ινδία κατηγόρησε τις καναδικές πολιτικές προσωπικότητες του Καναδά, ότι «εκφράζουν ανοιχτά τη συμπάθειά τους για τέτοια στοιχεία. Ο χώρος που δίνεται στον Καναδά σε μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, της εμπορίας ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος, δεν είναι καινούργιος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Καλούμε την κυβέρνηση του Καναδά να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά νομικά μέτρα κατά όλων των αντι-ινδικών στοιχείων που δρουν από το έδαφός τους».

Ο κ. Μόντι εξέφρασε «έντονες ανησυχίες» σχετικά με τον χειρισμό από τον Καναδά των “αντι-ινδικών δραστηριοτήτων εξτρεμιστικών στοιχείων” κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κ. Τρουντό κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, είχε δηλώσει το Νέο Δελχί. Ο Καναδός πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε το θέμα της δολοφονίας του Νιτζάρ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ. Η Ινδία υποφέρει από την δράση αποσχιστικών οργανώσεων στο έδαφος της , μεταξύ των οποίων βρίσκονται ισλαμικά, κομμουνιστικά, θρησκευτικά και εθνοτικά αποσχιστικά κινήματα, όπως αυτό του Χαλιστάν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: