Ιορδανία: Η στρατηγική κίνηση του βασιλιά Αμπντάλα με διορισμό τεχνοκράτη πρωθυπουργού με σπουδές Χάρβαρντ

Κοινοποίηση:
harvard-205539_1280

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας προχώρησε σε σημαντική πολιτική αλλαγή, διορίζοντας τον Τζαφάρ Χασάν ως νέο πρωθυπουργό της χώρας. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης, γεγονός που ανακοινώθηκε από το παλάτι. Ο διορισμός του Χασάν γίνεται λίγες ημέρες μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, στις οποίες η ισλαμιστική αντιπολίτευση ενίσχυσε τη θέση της στο φιλοαμερικανικό βασίλειο.

 

Ο Τζαφάρ Χασάν, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός, είναι σήμερα επικεφαλής του γραφείου του βασιλιά Αμπντάλα και έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως υπουργός Σχεδιασμού. Η εμπειρία του στον τομέα αυτόν αναμένεται να συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση των κυβερνητικών υποθέσεων. Αντικαθιστά τον Μπισέρ Χασάουνεχ, έναν έμπειρο διπλωμάτη και πρώην βασιλικό σύμβουλο, ο οποίος είχε αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού, ο Μπισέρ Χασάουνεχ θα παραμείνει στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού μέχρι να σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο. Αυτή η μεταβατική περίοδος είναι κρίσιμη για την πολιτική σταθερότητα της Ιορδανίας, καθώς οι νέες πολιτικές κατευθύνσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυναμική της χώρας στην περιοχή.

Με σπουδές στο πανεπιστήμιο Harvard, ο Χασάν, ένας τεχνοκράτης που χαίρει ευρέως σεβασμού, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στη Γάζα στην οικονομία της Ιορδανίας, η οποία επλήγη σοβαρά από τον περιορισμό των επενδύσεων και τη ραγδαία μείωση του τουρισμού.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε επιδιώξει να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις που είχε εισηγηθεί ο βασιλιάς Αμπντάλα για να βοηθήσει στην αναστροφή μιας δεκαετίας υποτονικής ανάπτυξης, που κυμαινόταν γύρω στο 2%, και η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία και τη σύγκρουση στο γειτονικό Ιράκ και Συρία.

Το παραδοσιακό συντηρητικό κατεστημένο είχε κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι παρεμπόδισε μια εκσυγχρονιστική κίνηση που υποστήριζε ο φιλοδυτικός μονάρχης, φοβούμενο ότι οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις θα υπονομεύσουν την εξουσία του.

 

Οι πολιτικοί λένε ότι ένα βασικό ζήτημα εφεξής θα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που καθοδηγούνται από το ΔΝΤ και ο περιορισμός του δημόσιου χρέους άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό ανεργίας της οποίας η σταθερότητα υποστηρίζεται από δισεκατομμύρια δολάρια ξένης βοήθειας από δυτικούς χορηγούς.

Οι αντιπολιτευόμενοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι ιδεολογικοί σύμμαχοι της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις εκλογές της Τρίτης, ενισχυμένοι από την οργή για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι ισλαμιστές κέρδισαν 31 έδρες, τις περισσότερες από τότε που αναβίωσε η κοινοβουλευτική ζωή το 1989 έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικού νόμου, αφήνοντάς τους τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο κοινοβούλιο.

Σε μια χώρα όπου το αντισραηλινό αίσθημα είναι έντονο, έχουν ηγηθεί μερικών από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην περιοχή υπέρ της Χαμάς, κάτι που οι αντίπαλοί τους λένε ότι τους επέτρεψε να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους.

Αν και η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου των 138 μελών διατηρεί μια φιλοκυβερνητική πλειοψηφία, η περισσότερο μαχητική αντιπολίτευση υπό την ηγεσία των ισλαμιστών θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς και την εξωτερική πολιτική που υποστηρίζονται από το ΔΝΤ, λένε διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ιορδανίας, οι περισσότερες εξουσίες εξακολουθούν να ανήκουν στον βασιλιά, ο οποίος διορίζει τις κυβερνήσεις και μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο. Η συνέλευση μπορεί να αναγκάσει ένα υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί με πρόταση δυσπιστίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response