Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η γεωργία στο νότιο Ιράκ ήταν «τόσο επικερδής όσο το πετρέλαιο», ανέφερε ο κάτοικος Κασίμ Αμπντούλ Γουαχάντ, «κι ένα χωράφι δέκα στρεμμάτων ήταν αρκετό για να θρέψει μια οκταμελή οικογένειά».
Η ξηρασία έχει «σκοτώσει» το 90% των χειμερινών καλλιεργειών.
Το Ιράκ είναι η πέμπτη πιο ευάλωτη χώρα στον κόσμο σε ακραίες θερμοκρασίες και έλλειψη νερού, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
Η περιοχή της Βασόρας (Μπάσρα) – (ανέκαθεν) αποπνικτική το καλοκαίρι, με κορυφαία καταγεγραμμένη θερμοκρασία: 53,8 βαθμούς Κελσίου – είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
Καθώς η ξηρασία έπληξε την παραγωγή τροφίμων και τα εισοδήματα των ανθρώπων που εξαρτώνται από τη γεωργία, περίπου ένα στα 15 ιρακινά νοικοκυριά στα τέλη του 2021 είδε τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας να μεταναστεύει για να αναζητήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες, σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), το οποίο ερευνά το θέμα.
Σύμφωνα με την Καρολάιν Ζούλο, μια σύμβουλο πολιτικής του NRC, σχεδόν οι μισοί από τους αγρότες σιτηρών γύρω από την πόλη αλ-Κιουρνάχ έχασαν ολόκληρη τη συγκομιδή κατά την τελευταία καλλιεργητική περίοδο.
Ο Αμπντάλ Χουσεΐν αλ-Αμπάντι, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Ενώσεων στη Βασόρα, είπε ότι η κυβερνητική υποστήριξη – συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για κατεστραμμένες καλλιέργειες – είναι απαραίτητη για να παραμείνουν οι αγρότες στη γη τους.
Η έλλειψη υποστήριξης θα μπορούσε να βλάψει την ευρύτερη οικονομία του Ιράκ εάν οι αγρότες εγκαταλείψουν τη γη τους και η χώρα χρειαστεί να εισάγει περισσότερα τρόφιμα.
Η πρόκληση είναι ιδιαίτερα σοβαρή καθώς οι εξαγωγές σιτηρών Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν σχεδόν μηδενιστεί, οδηγώντας τις τιμές σε ραγδαία άνοδο.