Οργή επικρατεί στην Τεχεράνη για τον θάνατο της Αρέζο Χαβάρι, μίας νεαρής μαθήτριας, ηλικίας 16 ετών, η οποία έβαλε τέλος στη ζωή της κάνοντας άλμα στο κενό από οροφή κτηρίου, ύστερα από απειλές αποβολής και συνεχείς διαμάχες με τους εργαζόμενους και τον διευθυντή του σχολείου όπου φοιτούσε.
Ο πατέρας της άτυχης κοπέλας έχει καταθέσει επίσημη καταγγελία κατά των υπαλλήλων του σχολείου και του διευθυντή. Άπαντες μιλούν για ένα πολύ κοινωνικό κορίτσι, με πολλούς φίλους, που «έφυγε» άδικα.
Κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής την περασμένη Τρίτη, ο υποδιευθυντής επέπληξε την Αρέζο επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ κι εκείνη, προκειμένου να αποφύγει την ένταση, άλλαξε ακόμη και το παντελόνι της.
Φορούσε τζιν εκείνη την ημέρα και έβγαλε για λίγο τη μαντίλα της ενώ έπαιζε με τους συμμαθητές της, μία πράξη την οποία ο υποδιευθυντής αποδοκίμασε. Μάλιστα, βιντεοσκόπησε τη μαθήτρια και απείλησε να δείξει το βίντεο στον διευθυντή, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποβολή της.
Ως παιδί Αφγανών πολιτών, η Αρέζο αντιμετώπιζε ήδη προκλήσεις κατά την εγγραφή στο σχολείο. Πηγή ανέφερε στο IranWire ότι «μία από τις συμμαθήτριες της Αρέζο είπε ότι απλώς και μόνο επειδή έβγαλε το χιτζάμπ της και διασκέδασε, βίωσε έντονο στρες. Η απειλή της απέλασης ως μη Ιρανής την έκανε εξαιρετικά ανήσυχη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, έκανε επανειλημμένα εμετό από το υπερβολικό άγχος».
Ο Χοσεΐν Ραΐσι, δικηγόρος που ειδικεύεται στα δικαιώματα των παιδιών, ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη αυτοκτονία. Για άτομα κάτω των 18 ετών που κάνουν απόπειρα ή βάζουν τέλος στη ζωή τους, όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό πρέπει να εξετασθούν διεξοδικά. Όποιος έθεσε σε κίνδυνο το παιδί, παραμέλησε την προστασία του ή ενθάρρυνε μία τέτοια πράξη, φέρει ποινική ευθύνη, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Ο πατέρας της, μεταλλουργός στο επάγγελμα, δέχθηκε κλήση από το σχολείο την ημέρα του συμβάντος, που τον ενημέρωσε ότι η Αρέζο φορούσε τζιν αντί για τη στολή της. Ώρες αργότερα, το σχολείο είπε στην οικογένεια ότι είχε φύγει χωρίς άδεια.
Σύμφωνα με τους συμμαθητές της, η μητέρα και ο αδερφός της Αρέζο άρχισαν να την αναζητούν, αλλά το προσωπικό του σχολείου, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή και του υποδιευθυντή, δεν έδειξε καμία ανησυχία για το πού βρισκόταν.
Μια ώρα αργότερα, η οικογένεια κλήθηκε στο νοσοκομείο Haft–e Tir στο Shahr–e Rey, όπου βρήκαν το άψυχο σώμα της κορούλας τους. Ως Αφγανός υπήκοος, έχει ελάχιστες ελπίδες ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση.
Αρκετά κορίτσια που βρίσκονταν στην εκδρομή και πραγματοποίησαν το ταξίδι, επιβεβαίωσαν ότι ο υποδιευθυντής κινηματογράφησε την Αρέζο χωρίς τη μαντήλα της και απείλησε να την αναφέρει στον διευθυντή.
Να βαλουν μαντηλες και οι ανδρες…!!!!
Βρε για δες πόνο που μας έπιασε για το Ιράν,,,Όμως ουδείς δεν ευαισθητοποιείται με τις λοιπές φανατικές μουσουλμανικές χώρες που γίνονται τα μύρια όσα.
Αλλά το Ιράν είναι απειλή για το αγαπημένο Ισραήλ γι αυτό και τα αρνητικά δημοσιεύματα!
Μονο που η επιλεκτική ευαισθησία είναι υποκρισία!