Ιράν: “Δε θα περιμένουμε για πάντα τις ΗΠΑ”

Κοινοποίηση:
khatibzadeh

Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την παύση των συνομιλιών μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων στη Βιέννη με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα.

«Η Αμερική είναι υπεύθυνη για τη διακοπή αυτών των συνομιλιών… μια συμφωνία είναι πολύ εφικτή», είπε ο Σαΐντ Χατιμπζάντεχ σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

«Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να λάβει πολιτική απόφαση για την αναβίωση της συμφωνίας», είπε, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη «δεν θα περιμένει για πάντα».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι ένας μικρός αριθμός εκκρεμών ζητημάτων παραμένει στις συνομιλίες για τα πυρηνικά, προσθέτοντας ότι το βάρος βαρύνει την Τεχεράνη να λάβει αυτές τις αποφάσεις.

Το Ιράν έχει πει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης μιας ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης (FTO) από την Ουάσιγκτον κατά του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Επίσης, η Τεχεράνη πιέζει για εγγυήσεις ότι οποιοσδήποτε μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία. Ο βαθμός στον οποίο οι κυρώσεις θα ανατραπούν είναι ένα άλλο ανεπίλυτο ζήτημα.

Μια ρωσική απαίτηση ανάγκασε τις παγκόσμιες δυνάμεις να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά στις αρχές Μαρτίου, αλλά η Μόσχα αργότερα είπε ότι είχε γραπτές εγγυήσεις πως το εμπόριο της με το Ιράν δεν θα επηρεαζόταν από τις κυρώσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιτρέψει την αναβίωση της κατεστραμμένης συμφωνίας να προχωρήσει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: