Ιράν: Η ανάγκη συζήτησης για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία

Κοινοποίηση:
2020-01-09T223152Z_779074053_RC2MCE979MYD_RTRMADP_5_IRAN-NUCLEAR-EUROPE-1-1024x671-1

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, ανακοίνωσε την επιθυμία της χώρας του να ξεκινήσει διαλόγους με τις δυτικές χώρες σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Περιέγραψε την ρωσική στρατιωτική δράση ως επιθετικότητα και τόνισε ότι το Ιράν δεν υποστηρίζει αυτή την επίθεση.

 

Σύμφωνα με τον Πεζεσκιάν, η Τεχεράνη είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, εκφράζοντας τη θέση ότι η χώρα του δεν έχει εγκρίνει ποτέ τις στρατιωτικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Θα θέλαμε να αρχίσουμε με τους Ευρωπαίους και του Αμερικανούς διάλογο και διαπραγματεύσεις. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε τη ρωσική επιθετικότητα κατά της ουκρανικής επικράτειας» δήλωσε ο Πεζεσκιάν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς για διάλογο και διαπραγματεύσεις. Ποτέ δεν εγκρίναμε την επίθεση κατά του ουκρανικού εδάφους», δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ιρανός πρόεδρος αρνήθηκε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του προμήθευσε πυραύλους.

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε ότι το Ιράν πιστεύει στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία «μέσω διαλόγου, όχι μέσω θανάτων».

«Τα σύνορα κάθε χώρας πρέπει να γίνονται σεβαστά», δήλωσε.

 

Οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν το Ιράν ότι προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στη Ρωσία για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, μια κατηγορία που η Τεχεράνη πάντα αρνιόταν.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν πρόσφατα αφού η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν σε αντίποινα για τις παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων Fath 360.

Η Ουκρανία απείλησε να διακόψει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη για τους πυραύλους, οι οποίοι, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Ρωσία να καταφέρει περαιτέρω πλήγματα στην Ουκρανία.

Υπάρχει πληθώρα αποδείξεων ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί για τα πλήγματα του στην Ουκρανία μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed που προμηθεύεται από το Ιράν. Στις αρχές του πολέμου εμπειρογνώμονες μιλούσαν για την χρήση τους στο πόλεμο, ενώ αργότερα έλεγαν ότι η Ρωσία οργάνωσε την δική της παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Παρά το πλήθος των αποδείξεων, τόσο η Τεχεράνη όσο και η Μόσχα, επανειλημμένα αρνήθηκαν ότι ο ρωσικός στρατός προμηθεύεται όπλα από το Ιράν.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Ή μπλοφάρει αυτός, ή πουλάει τον Πούτιν. Αν ισχύει το δεύτερο δεν τον βλέπω για πολύ ακόμη στην εξουσία.

Leave a Response