Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ένας εκ των νεκρών του μοιραίου ελικοπτέρου, ήταν ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός, που πρόσκειται στην παραστρατιωτική Φρουρά της Επανάστασης της χώρας.
Επέβλεπε τις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Το Associated Press αναφέρει περαιτέρω:
Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν αντιπροσώπευε τη στροφή της σκληρής γραμμής στο Ιράν μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αφού ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς την Αμερική από τη συμφωνία. Υπηρέτησε υπό τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, προστατευόμενο του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και ακολούθησε την πολιτική τους.
Ωστόσο, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν συμμετείχε επίσης στις προσπάθειες για την επίτευξη αποκλιμάκωσης με την περιφερειακή αντίπαλο Σαουδική Αραβία το 2023, μια κίνηση που επισκιάστηκε μήνες αργότερα από τις εντάσεις που προέκυψαν λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Παρέμεινε όμως κοντά στην παραστρατιωτική Επαναστατική Φρουρά της χώρας, ενώ κάποτε εξήρε τον εκλιπόντα στρατηγό Qassem Soleimani, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στη Βαγδάτη το 2020.
«Θα πρέπει να ευχαριστήσετε την Ισλαμική Δημοκρατία και τον Qassem Soleimani επειδή ο Soleimani συνέβαλε στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», είπε κάποτε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν. «Αν δεν υπήρχε η Ισλαμική Δημοκρατία, οι σταθμοί του μετρό και τα κέντρα συγκέντρωσης στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι δεν θα ήταν ασφαλή».
Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν υπηρέτησε στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Ali Akbar Salehi από το 2011 έως το 2013. Στη συνέχεια επέστρεψε για αρκετά χρόνια υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος ήταν βασικός παράγοντας στην πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό τη διοίκηση του σχετικά μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ρουχανί.
Η διαμάχη τους και οι εσωτερικές διαφορές
Αλλά ο Ζαρίφ και ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχαν μια διαμάχη, πιθανότατα λόγω εσωτερικών διαφορών στην εξωτερική πολιτική του Ιράν. Ο Ζαρίφ του προσέφερε τη θέση του πρεσβευτή στο Ομάν, μια θέση που εξακολουθεί να είναι στρατηγικής σημασίας, δεδομένου ότι το σουλτανάτο λειτουργούσε επί μακρόν ως συνομιλητής μεταξύ του Ιράν και της Δύσης. Αλλά ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν αρνήθηκε.
Έγινε υπουργός Εξωτερικών υπό τον Ραΐσι με την εκλογή του το 2021.Υποστήριξε τη θέση της ιρανικής κυβέρνησης, ακόμη και όταν μαζικές διαμαρτυρίες σάρωσαν τη χώρα το 2022 μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας γυναίκας που είχε προηγουμένως συλληφθεί επειδή φέρεται να μην φορούσε χιτζάμπ, ή μαντήλα, κατά την προτίμηση των αρχών. Η πολύμηνη καταστολή των μέτρων ασφαλείας που ακολούθησε τις διαδηλώσεις είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 500 άνθρωποι και να συλληφθούν πάνω από 22.000.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, συναντήθηκε με ξένους αξιωματούχους και τον ηγέτη της Χαμάς. Απείλησε επίσης με αντίποινα κατά του Ισραήλ και επαίνεσε μια επίθεση κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο. Επέβλεψε επίσης την αντίδραση του Ιράν σε μια σύντομη ανταλλαγή αεροπορικών επιδρομών με τον πυρηνικά εξοπλισμένο γείτονα του Ιράν, το Πακιστάν, και εργάστηκε για τη διπλωματία με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με τους οποίους το Ιράν είχε τεταμένες σχέσεις.