Ιρακινή πολιτοφυλακή προειδοποιεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για “ενιαίο” χτύπημα από το Ιράν και τους συμμάχους του: Ανοίγουν οι πόρτες της κολάσεως;

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek σε άρθρο του Tom O’Connor τονίζει ότι μια ιρακινή πολιτοφυλακή που μάχεται υπό τη σημαία της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ μοιράστηκε με το Newsweek προειδοποιήσεις τόσο για το Ισραήλ όσο και για τις ΗΠΑ, καθώς η περιοχή αναμένει την απάντηση του Ιράν και των συμμάχων του για δύο δολοφονίες υψηλού προφίλ.

Με τη σύγκρουση να μαίνεται ακόμη εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, το Ιράν και ο άτυπος συνασπισμός του ‘Άξονα της Αντίστασης’ έχουν ορκιστεί να προκαλέσουν μια εκδίκηση που Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι μπορεί να είναι επικείμενη.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν μια σημαντική κλιμάκωση πιέζοντας για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να υπερασπιστούν τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ.

Το Πεντάγωνο έχει επίσης πραγματοποιήσει πλήγματα κατά των συμμάχων του Ιράν στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη ως απάντηση σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των αμερικανικών στρατευμάτων, προκαλώντας περαιτέρω οργή στον Άξονα της Αντίστασης.

Σε δήλωση που αποδίδεται στον “Συντονισμό της Ιρακινής Αντίστασης” και γνωστοποιήθηκε με το Newsweek από εκπρόσωπο του κινήματος Nujaba τη Δευτέρα, οι ιρακινές παρατάξεις καταδίκασαν πώς «οι δυνάμεις της αλαζονείας συνεχίζουν να επιμένουν στις βάναυσες και προδοτικές επιθέσεις τους εναντίον των λαών και των ανδρών της αντίστασής τους».

«Συνεχίζουν να χρηματοδοτούν και να υποστηρίζουν την ασφάλεια της σιωνιστικής οντότητας εις βάρος της ασφάλειας της περιοχής – αναφέρεται στην ανακοίνωση – χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την κυριαρχία του Ιράκ ή των χωρών που απορρίπτουν τις εγκληματικές πολιτικές της».

«Ο Συντονισμός της Ιρακινής Αντίστασης δεν δεσμεύεται από κανέναν περιορισμό», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Εάν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής εμπλακούν και πάλι στη στοχοποίηση των γιων μας στο Ιράκ ή στην εκμετάλλευση του εναέριου χώρου του για την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η απάντησή μας τότε δεν θα έχει κανένα ανώτατο όριο».

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Nujaba μοιράστηκε επίσης με το Newsweek ένα βίντεο που λέγεται ότι δείχνει “τις στρατιωτικές προετοιμασίες των ηγετών της Ισλαμικής Αντίστασης για μια ενιαία απάντηση στις προκλήσεις του Ισραήλ”.

Το βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, το οποίο αποδίδεται στο γραφείο της ομάδας στο Ιράν, μεταφέρει πρόσφατα λόγια του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, του γενικού γραμματέα του Κινήματος Nujaba Σεΐχη Άκραμ αλ-Καάμπι, του ηγέτη της Ansar Allah Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούτι, του πρόσφατα προαχθέντος επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι οποίοι μεταδίδουν την επιθυμία τους να ανταποδώσουν το Ισραήλ για τις πρόσφατες επιθέσεις.

Οι προειδοποιήσεις ήρθαν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν για την ανάπτυξη μιας τρίτης ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή “υπό το φως της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων” κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε τη στόχευση δεκάδων πυραύλων, μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας, εκτοξευτών και άλλων συστημάτων που ανήκουν στην Ansar Allah, γνωστή και ως κίνημα των Χούτι, καθώς η ομάδα συνέχισε την εκστρατεία της εναντίον του Ισραήλ και εμπορικών σκαφών στην περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ansar Allah άφησε να εννοηθεί στο Newsweek ότι “πολλή” δράση ήταν έτοιμη εν μέσω των αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.

Περίπου την εποχή της δολοφονίας του Χανίγια στις 31 Ιουλίου, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν επίσης πλήγματα εναντίον θέσεων της πολιτοφυλακής στο Ιράκ, με αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας να δηλώνει τότε στο Newsweek ότι η επιχείρηση προσπάθησε προληπτικά να ματαιώσει μια αναμενόμενη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σηματοδοτώντας το πρώτο γνωστό πλήγμα αυτού του είδους από τον Φεβρουάριο.

Λίγες ημέρες αργότερα, επτά μέλη του αμερικανικού προσωπικού τραυματίστηκαν σε πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην αεροπορική βάση Ain al-Asad του Ιράκ.

Η βία φάνηκε να συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, με αναφορές για πρόσθετους τραυματισμούς Αμερικανών σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον αμερικανικής θέσης στη βορειοανατολική επαρχία της Συρίας Al-Hasakah το Σάββατο και επιθέσεις με στόχο θέσεις πολιτοφυλακής στην ανατολική Deir Ezzor την Κυριακή.

Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας επιβεβαίωσε στο Newsweek την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη ζώνη προσγείωσης Rumalyn στην Al-Hasakah αργά την Παρασκευή, λέγοντας ότι “κανένα μέλος του αμερικανικού στρατού δεν τραυματίστηκε σοβαρά”, αλλά το χτύπημα “προκάλεσε ζημιές σε ένα σύνολο εγκαταστάσεων”.

Ο αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε επίσης ότι το Πεντάγωνο ήταν “ενήμερο για τις αναφορές” σχετικά με το χτύπημα με στόχο θέσεις πολιτοφυλακής στη Deir Ezzor, αλλά αρνήθηκε να προσθέσει περαιτέρω σχόλια.

Όσον αφορά τις ευρύτερες απειλές κλιμάκωσης στην περιοχή, ο αξιωματούχος της Άμυνας δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και καλούν όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν τις περιφερειακές εντάσεις».

Λίγο μετά τα τελευταία αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ, κατά τα οποία η Ansar Allah της Υεμένης δήλωσε ότι σκοτώθηκε ένα δικό της μέλος, ο επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Nujaba, Σεΐχης Αλί αλ-Ασάντι, ανανέωσε την υπόσχεση της ομάδας να εκδιώξει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ, με διπλωματία ή με τη βία, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Newsweek.

Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τα σχέδια της Χεζμπολάχ να πάρει εκδίκηση για τις δολοφονίες του Χανίγια και του Σουκρ, εκπρόσωπος της ομάδας παρέπεμψε το Newsweek στα τελευταία λόγια του Νασράλα. Ο ηγέτης του λιβανέζικου κινήματος διαβεβαίωσε κατά την τελευταία του ομιλία την Τρίτη ότι “η απάντησή μας σίγουρα έρχεται και θα είναι ισχυρή, εντυπωσιακή και αποτελεσματική” και ότι μπορεί να συντονιστεί με το σύνολο του Άξονα της Αντίστασης.

Παρατηρητές στο Ιράν και στο εξωτερικό έχουν επισημάνει ότι η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της θα συντονίσουν πιθανότατα ένα πολλαπλό χτύπημα κατά του Ισραήλ. Εμπειρογνώμονες και πρώην αξιωματούχοι υποδεικνύουν επίσης ότι μια σημαντική ανακάλυψη στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μπορεί να μετριάσει το επίπεδο της αντίδρασης, αν και υπήρξαν ελάχιστες ενδείξεις προόδου κατά την προετοιμασία του επερχόμενου γύρου συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Σε μια δήλωση που μοιράστηκε με το Newsweek την Παρασκευή, η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι «προτεραιότητα του κράτους είναι η εγκαθίδρυση μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα- κάθε συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή από τη Χαμάς θα αναγνωριστεί και από εμάς».

«Το ισραηλινό καθεστώς έχει παραβιάσει την εθνική μας ασφάλεια και κυριαρχία μέσω της πρόσφατης τρομοκρατικής πράξης του», δήλωσε η ιρανική αποστολή. «Έχουμε το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα -ένα θέμα που δεν σχετίζεται καθόλου με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η απάντησή μας θα είναι χρονικά υπολογισμένη και θα διεξαχθεί με τρόπο που δεν θα αποβεί εις βάρος της πιθανής κατάπαυσης του πυρός».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν έκτοτε επισημάνει ότι μια επίθεση από το Ιράν και τους συμμάχους του μπορεί να είναι επικείμενη. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι “συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες” ότι είναι όλο και πιο πιθανό να υπάρξει ένα γεγονός από το Ιράν και όλους τους πληρεξουσίους του, και ίσως τις επόμενες ημέρες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: