Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, η χώρα είναι ανοιχτή σε διπλωματικές συζητήσεις για την επίλυση διαφορών. Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτές οι συζητήσεις δεν μπορούν να διεξάγονται υπό καθεστώς «απειλών και πιέσεων». Αυτή η δήλωση έρχεται σε μια περίοδο έντονης πολιτικής και οικονομικής πίεσης από τη Δύση.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία κατά του ιρανικού αεροπορικού κλάδου. Οι κυρώσεις αυτές έχουν ως στόχο να περιορίσουν τις δραστηριότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον τομέα των αερομεταφορών, εν μέσω κατηγοριών ότι το Ιράν προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει νέες κυρώσεις κατά ιρανικών αερομεταφορέων. Αυτές οι ενέργειες δείχνουν την αυξανόμενη ανησυχία της Δύσης σχετικά με τις στρατηγικές συνεργασίες του Ιράν με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.
«Το Ιράν συνεχίζει τη δική του πορεία με δύναμη, αν και ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε συνομιλίες για την επίλυση διαφορών… αλλά ο διάλογος θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, όχι σε απειλές και πιέσεις», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο Αρακτσί δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τεχεράνη δεν έχει παραδώσει κανέναν βαλλιστικό πύραυλο στη Ρωσία, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν από τις ΗΠΑ και τις τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα στις σχέσεις της Τεχεράνης με τις δυτικές χώρες.
ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία επέβαλαν την Τρίτη νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων μέτρων κατά της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Iran Air.