Το υπουργικό συμβούλιο στην Ισπανία συμφώνησε την Τρίτη να μειώσουν τη νόμιμη εργάσιμη εβδομάδα στις 37,5 ώρες χωρίς καμία αλλαγή στο μισθό, προχωρώντας σε ένα από τα εμβληματικά μέτρα της κυβέρνησης συνασπισμού παρά την αντίθεση των εργοδοτικών ενώσεων, όπως μεταφέρει το Reuters.
Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασής του, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη μείωση, από 40 ώρες που είναι σήμερα, με εκτελεστικό διάταγμα που συνέταξε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ, η οποία ηγείται του αριστερού κόμματος Sumar.
«Η πρόταση αυτή αφορά την καλύτερη διαβίωση, τη λιγότερη εργασία και την πολύ μεγαλύτερη παραγωγικότητα και οικονομική αποδοτικότητα», δήλωσε η Diaz στους δημοσιογράφους.
Το μέτρο πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπου η κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ δεν διαθέτει σαφή πλειοψηφία και εξαρτάται από την εξισορρόπηση των αιτημάτων πολλών μικρότερων κομμάτων για να περάσει τη νομοθεσία.
Η μείωση των 40 ωρών εργασίας ήταν βασικό στοιχείο της υποστήριξης του Sumar στον Σάντσεθ
Η Ντίαζ, η οποία είναι επίσης αναπληρώτρια πρωθυπουργός, κατέστησε το σχέδιο για τη μείωση των ωρών εργασίας έως το τέλος του 2025 κεντρικό στοιχείο της υποστήριξης του κόμματός της προς την πρωθυπουργία του Σάντσεθ.
Αλλά το κεντροδεξιό καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts έχει ήδη δηλώσει αντίσταση στην πρόταση, ενώ το κύριο λόμπι των εργοδοτών, το CEOE, δήλωσε ότι θα αυξήσει το κόστος των ισπανικών επιχειρήσεων και θα τις καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικές.
Μετά από μήνες συνομιλιών μεταξύ της Ντίαζ και των συνδικάτων και των εκπροσώπων των εργοδοτών, οι διαπραγματεύσεις με την CEOE κατέρρευσαν τον Νοέμβριο, αφού επέμεινε ότι η μικρότερη εβδομάδα δεν θα πρέπει να επιβληθεί με νόμο, αλλά μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε εταιρείας.
«Ο εταιρικός κόσμος είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά όχι υπέρ του μονολόγου», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της CEOE Αντόνιο Γκαραμέντι.
Η Ντίαζ συγκρούστηκε επίσης με τον υπουργό Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο, τον οποίο κατηγόρησε ότι «τάσσεται στο πλευρό των εργοδοτών», αφού πρότεινε την καθυστέρηση της αλλαγής κατά ένα έτος, ώστε να δοθεί χρόνος στις μικρές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.
Τόσο η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομίας έχουν προειδοποιήσει ότι το υψηλότερο κόστος εργασίας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και να περιορίσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κουέρπο δήλωσε ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντισταθούν στην αλλαγή, δεδομένης της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης της Ισπανίας, της μείωσης του πληθωρισμού και του ποσοστού ανεργίας σε χαμηλό 16 ετών.
Ειδήσεις Σήμερα: