Ισπανία: Οργή μετά τους θανάτους Ισπανών πολιτοφυλάκων – 1000% η αύξηση των αφίξεων λαθρομεταναστών

Κοινοποίηση:
οξγφν

Δύο αστυνομικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής (Guardia Civil) σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν υπηρεσία στο λιμάνι του Μπαρμπάτε στις ισπανικές ακτές του Ατλαντικού.

Ένα 14μετρο χαρακτηριζόμενο ως «ναρκωσκάφος» με μηχανή 300 ίππων, που προφανώς προερχόταν από το Μαρόκο, χτύπησε τους δύο άνδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πολιτοφύλακες βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή σε μικρό ταχύπλοο σκάφος Ζodiac και καμία τοπική υπηρεσία δεν ήταν σε θέση να παραστεί, καθώς δεν λειτουργούσε εδώ και μήνες, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Ντάβιντ Πέρεθ Καρασέδο, 43 ετών, και ο Μιγκέλ Άνχελ Γκονζάλεθ Γκόμεθ, 39 ετών, «εστάλησαν σε έναν πόλεμο χωρίς σφαίρες», δήλωσε μέλος της Πολιτοφυλακής.

Τόσο ο Πέρεθ όσο και ο Γκονζάλεθ ήταν παντρεμένοι με παιδιά. Ένας τρίτος εμπλεκόμενος πράκτορας, ο οποίος επέζησε, χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί το χέρι του.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα επιβεβαίωσε ότι οι αρχές έχουν συλλάβει οκτώ υπόπτους που εμπλέκονται στους θανάτους των αστυνομικών.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν την ίδια εβδομάδα που το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών που έρχονται στα νοτιότερα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κανάρια Νησιά) αυξήθηκε κατά 1.000%.

Οι ενώσεις της Πολιτοφυλακής ζητούν την παραίτηση του Μαρλάσκα.

Το 2022, διέλυσε μια μονάδα καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών με 150 πράκτορες τοποθετημένους σε όλη την ακτή της περιοχής της Ανδαλουσίας.

Η Χουσίλ, η μεγαλύτερη ένωση των Πολιτοφυλάκων, δήλωσε ότι θα πιέσει το ισπανικό Κογκρέσο να δημιουργήσει μια ειδική επιτροπή για να διερευνήσει αν «η αδράνεια της κυβέρνησης» ευθύνεται για τον θάνατο των δύο αξιωματικών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο προέτρεψε επίσης τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να απολύσει τον Μαρλάσκα για αυτό που αποκάλεσε «περιφρόνηση» της Πολιτοφυλακής.

Ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, του συντηρητικού κόμματος VOX, δήλωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης όσον αφορά τους εν λόγω εμπόρους ναρκωτικών, τους «narcos», θα πρέπει να είναι «να ηγηθεί – αν θέλουμε να τους εμποδίσουμε να κυριαρχήσουν στη χώρα, όπως συμβαίνει στις ναρκο-δικτατορίες της αμερικανικής ηπείρου».

Ο Σάντσεθ δέχθηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή δεν επισκέφθηκε το Μπαρμπάτε μετά τον θάνατο των δύο Πολιτοφυλάκων.

Αντ’ αυτού, παρακολούθησε τα βραβεία Γκόγια, μια τελετή απονομής βραβείων στην Ισπανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: