Ισραήλ: «Ή τώρα ή ποτέ» – Γιατί το Τελ Αβίβ ανατίναξε τους βομβητές της Χεζμπολάχ, το αρχικό σχέδιο

Κοινοποίηση:
2024-09-17T153253Z_1121037099_RC2F2AA2JC6O_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-HEZBOLLAH-1024x683

Οι φονικές εκρήξεις των βομβητών σε Λίβανο, αλλά και Συρία την Τρίτη αλλά και οι νέες εκρήξεις σε συσκευές γουόκι τόκι συνεχίζουν να απασχολούν τον διεθνή Τύπο, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις για να μην υπάρξει περιφερειακή κλιμάκωση.

Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επιχείρηση στον Λίβανο, λέει Αμερικανός αξιωματούχος, όχι όμως λεπτομερώς
Το αμερικάνικο σάιτ Axios επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί το Ισραήλ αποφάσισε να κάνει τώρα αυτή την κίνηση, να πυροδοτήσει δηλαδή τα εκρηκτικά που είχαν «φυτευτεί» στους βομβητές που χρησιμοποιούσαν τα μέλη και εργαζόμενοι της Χεζμπολάχ.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει συνολικά τις δύο ημέρες τους 21.

Συναγερμός σήμανε σε ολόκληρο τον Λίβανο μετά τις εκρήξεις στους βομβητές της Χεζμπολάχ.

«Use it or lose it»

Όπως αναφέρει το Axios και αναπαράγουν ισραηλινά ΜΜΕ, όπως οι Times of Israel, το Τελ Αβίβ αποφάσισε να προχωρήσει στην πρωτόγνωρη αυτή επίθεση σε μέλη της Χεζμπολάχ σε Λίβανο και Συρία την Τρίτη επειδή φοβόταν ότι το σαμποτάζ του θα μπορούσε να ανακαλυφθεί από την ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση.

Το Axios επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους. Το αμερικάνικο σάιτ σημειώνει ότι η επίθεση έγινε, καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, με Αμερικανούς αξιωματούχους να φοβούνται ότι μπορεί οι συγκρούσεις να εξελιχθούν σε έναν γενικευμένο πόλεμο.

«Ήταν μια στιγμή ή τώρα ή ποτέ («Use it or lose it» η φράση στο αγγλικό κείμενο), είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, περιγράφοντας τους λόγους που το Ισραήλ επέλεξε να κάνει τώρα την επίθεση.

Η Χεζμπολάχ έχει ανακοινώσει ότι πολλά μέλη των τμημάτων μάχης της ήταν ανάμεσα στα θύματα.

Την Τετάρτη το πρωί, η λιβανέζικη οργάνωση, σε νέα ανακοίνωση, τόνισε ότι θα συνεχίσει να μάχεται κατά του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων ξέχωρα από τη σχεδιαζόμενη εκδίκησή της για την επίθεση στους βομβητές, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να περιμένει την απάντησή της.

Το αρχικό σχέδιο του Ισραήλ

Ένας Ισραηλινός πρώην αξιωματούχος με γνώση της επιχείρησης δήλωσε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τους παγιδευμένους βομβητές που κατάφεραν να «φυτέψουν» στις τάξεις της Χεζμπολάχ ως αιφνιδιαστικό εναρκτήριο χτύπημα σε έναν γενικευμένο πόλεμο για να προσπαθήσουν να παραλύσουν τη λιβανέζικη οργάνωση.

Αλλά τις τελευταίες ημέρες, οι Ισραηλινοί ηγέτες άρχισαν να ανησυχούν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανακαλύψει το σαμποτάζ στους βομβητές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι κορυφαίοι υπουργοί του και οι επικεφαλής των IDF και των υπηρεσιών πληροφοριών αποφάσισαν να γίνει τώρα η επίθεση παρά να πάρουν το ρίσκο να αποκαλυφθεί η επιχείρηση παγίδευσης των βομβητών από τη Χεζμπολάχ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ισραηλινές ανησυχίες που οδήγησαν στην απόφαση για τη διεξαγωγή της επίθεσης αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Al-Monitor, το οποίο έγραψε ότι δύο μαχητές της Χεζμπολάχ έθεσαν υποψίες σχετικά με τους βομβητές τις τελευταίες ημέρες.

Γυναίκα περπατά μπροστά σε κλειστά καταστήματα στη Βηρυτό του Λιβάνου μετά τις εκρήξεις των βομβητών.

Πότε έμαθαν για την επιχείρηση οι ΗΠΑ

Όταν ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, επισκέφθηκε το Ισραήλ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε πολύωρες διαβουλεύσεις ασφαλείας γύρω από το θέμα της πιθανής υπονόμευσης της επιχείρησης.

Όταν συναντήθηκαν με τον Χόχσταϊν, δεν του έδωσαν ούτε μια ένδειξη για το τι συνέβαινε στα παρασκήνια, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios.

Το απόγευμα της Τρίτης, αρκετά λεπτά πριν αρχίσουν να εκρήγνυνται οι βομβητές, ο Γκάλαντ τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν και του είπε ότι το Ισραήλ επρόκειτο να διεξάγει σύντομα μια επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί δεν ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημα του Γκάλαντ ήταν μια προσπάθεια να αποφευχθεί ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση θα ήταν πλήρως στο σκοτάδι για το ισραηλινό χτύπημα.

Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θεώρησαν το τηλεφώνημα του Γκάλαντ ως σοβαρή προειδοποίηση. «Δεν είχαμε γνώση αυτής της επιχείρησης και δεν συμμετείχαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση κατά του Ισραήλ ως εκδίκηση ή θα μπορούσε να αποθαρρυνθεί βραχυπρόθεσμα από την πιθανότητα ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερα κενά ασφαλείας για τα οποία δεν γνωρίζει και τα οποία το Ισραήλ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί.

Με λίγα λόγια, κανένας δεν μπορεί να πει ποια θα είναι η άμεση αντίδραση της λιβανέζικης οργάνωσης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το νέο διάγγελμα του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ, σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response