Ισραήλ: Διαδηλωτές κατέλαβαν στρατιωτική βάση για να στηρίξουν φερόμενους «βασανιστές» Παλαιστινίων

Κοινοποίηση:
5897d2bd-israel

Ισραηλινοί διαδηλωτές της υπερσυντηρητικής δεξιάς εισέβαλαν σε μια βάση του στρατού σε ένδειξη συμπαράστασης στους στρατιώτες που κατηγορούνται ότι κακομεταχειρίστηκαν σοβαρά έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο εκεί. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το συγκρότημα Sde Teiman μετά την είσοδο της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας για να συλλάβει τους έφεδρους, οι οποίοι τώρα υπόκεινται σε επίσημη έρευνα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας έντονα το περιστατικό και κάλεσε για «άμεση κατευνασμό των παθών». Οι διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης σε μια δεύτερη στρατιωτική βάση, όπου οι έφεδροι οδηγήθηκαν για ανάκριση, αλλά μια εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι αξιωματικοί κατάφεραν να το καθαρίσουν.

Το Sde Teiman, κοντά στη Μπιρσίμπα στο νότιο Ισραήλ, βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο των αναφορών για σοβαρά επεισόδια κακομεταχείρισης κατά κρατουμένων από τη Γάζα. Σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ, τουλάχιστον εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες στη βάση κατηγορούνται για κακοποίηση ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου, φερόμενου ως μαχητή της Χαμάς που συνελήφθη στη Γάζα.

Λέγεται ότι νοσηλεύτηκε με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για σοβαρή σεξουαλική κακοποίηση και τραυματισμούς που τον άφησαν ανίκανο να περπατήσει. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ο γενικός εισαγγελέας διέταξε έρευνα «μετά από υποψίες ουσιαστικής κακοποίησης ενός κρατουμένου».

Τη Δευτέρα, δεκάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους υπερσυντηρητικοί βουλευτές από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ, διέρρηξαν την πύλη της βάσης καθώς άλλοι προσπαθούσαν να ανέβουν στον φράχτη, φωνάζοντας «δεν θα εγκαταλείψουμε τους φίλους μας, σίγουρα όχι για τους τρομοκράτες». Κάποιοι στρατιώτες στη βάση φέρεται να χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού εναντίον του προσωπικού της στρατιωτικής αστυνομίας που έφτασε για να συλλάβει τους έφεδρους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: