Ισραηλινές στρατιωτίνες: Αιχμάλωτες κάτω από τη γη, τρεφόμενες με μία πίτα την ημέρα

Κοινοποίηση:
STRATIOTINES

Οι Ισραηλινές στρατιωτίνες πρώην όμηροι της Χαμάς μίλησαν για την αιχμαλωσία τους. Τραυματικές περιγραφές από τις απελευθερωμένες Ισραηλινές ομήρους που κρατήθηκαν από τη Χαμάς.

Οι Ισραηλινές όμηροι περιέγραψαν πώς επιβίωσαν σε τούνελ της Χαμάς τρώγοντας μία ή δύο πίτες την ημέρα, γεγονός που τους προκάλεσε προβλήματα υγείας.

Τέσσερις Ισραηλινές στρατιωτίνες, οι οποίες κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς, μοιράστηκαν τις πρώτες τους μαρτυρίες για την αιχμαλωσία τους μετά την απελευθέρωσή τους το Σάββατο 25/01/25.

Οι πρώην όμηροι, που υπηρετούσαν ως στρατιωτικές παρατηρήτριες σε συνοριακό φυλάκιο πριν από την αιχμαλωσία τους, περιέγραψαν ότι επιβίωσαν τρώγοντας μόνο «μία ή δύο πίτες την ημέρα» — μερίδες τόσο μικρές που τους προκάλεσαν πεπτικά προβλήματα, σύμφωνα με την Ετι Σβαρτς, θεία της απελευθερωθείσας ομήρου Ντανιέλα.

Κατά τη διάρκεια της 471 ημερών αιχμαλωσίας τους, οι γυναίκες έμαθαν να μιλούν αραβικά, καταφέρνοντας τελικά να επικοινωνούν με τους απαγωγείς τους και τα παιδιά αυτών.

«Έγιναν άπταιστες», είπε η Σβαρτς σε ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης.

«Κρατούνταν στο σκοτάδι, αλλά τουλάχιστον είχαν η μία την άλλη».

Παρά την απομόνωσή τους, οι γυναίκες κατάφεραν να παρακολουθούν τις προσπάθειες διάσωσής τους, μέσω περιστασιακής πρόσβασης στο Al Jazeera και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.

«Η Ντανιέλα μπορούσε να δει ότι παλεύαμε για αυτήν», δήλωσε η Ινμπάρ Νταντόν, μητέρα του συντρόφου της Ντανιέλα, Ρόι Νταντόν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Israel Hayom.

Οι γλωσσικές τους δεξιότητες ίσως αποδείχτηκαν καθοριστικές για την επιβίωσή τους.

«Αν και είναι τραγικό που χρησιμοποίησε τα αραβικά σε αυτές τις συνθήκες, ελπίζω ότι τη βοήθησαν να αντεπεξέλθει στην αιχμαλωσία», δήλωσε η πρώην δασκάλα αραβικών της Καρίνα Αριέβ.

Αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται καθώς οι οικογένειες εντείνουν τις πιέσεις για την απελευθέρωση 90 ακόμη ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Οι μαρτυρίες των γυναικών προσφέρουν μια πρώτη λεπτομερή εικόνα για το πώς άντεξαν την αιχμαλωσία τους.

Η «τελετή» απελευθέρωσης
Οι εικόνες της Λίρι, της Ναάμα, της Ντανιέλα και της Καρίνα στη σκηνή στην Πλατεία Παλαιστίνης προβλήθηκαν σε μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Οι τίτλοι εστιάζουν στην οργανωμένη τελετή παράδοσης της Χαμάς και τα μηνύματά της.

Το CNN ανέφερε: «Η Χαμάς προσπαθεί να δείξει ότι εξακολουθεί να ελέγχει τη Γάζα», ενώ το BBC σημείωσε: «Οι στρατιώτες κρατούσαν τα χέρια και χαιρετούσαν – μπροστά σε εκατοντάδες μέλη της Χαμάς».

Κύριες ειδησεογραφικές οργανώσεις κάλυψαν και τις δύο όψεις: τις συναισθηματικές επανενώσεις με τις οικογένειες και την οργανωμένη τελετή της Χαμάς.

Το BBC περιέγραψε: «Νεαρές γυναίκες βγαίνουν από οχήματα, αντιμετωπίζοντας ένοπλους με καλυμμένα πρόσωπα – οδηγήθηκαν σε μια προσεκτικά διαμορφωμένη σκηνή.

»Φορούσαν κορδέλες γύρω από τον λαιμό τους, όπως και οι ένοπλοι δίπλα τους.

»Εκατοντάδες μέλη της Χαμάς και κάτοικοι της Γάζας τις παρακολουθούσαν».

Η ισπανική El Pais χαρακτήρισε την εκδήλωση «τελετή νίκης», αναφέροντας:

«Η Χαμάς απελευθέρωσε τέσσερις Ισραηλινές στρατιώτες σε φαινομενικά καλή κατάσταση» κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης «που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο».

Υπογράμμισαν το μήνυμα της Χαμάς για τη διατήρηση της δύναμής της στη Γάζα «σε αντίθεση με τον πρωταρχικό στόχο του Ισραήλ στη σύγκρουση».

Το CNN τόνισε τη σκηνοθεσία: «Μια εξέδρα στήθηκε στην Πλατεία Παλαιστίνης, φρουρούμενη από εκατοντάδες ένοπλους με καλυμμένα πρόσωπα.

»Οι γυναίκες, ντυμένες με αυτοσχέδιες στρατιωτικές στολές, οδηγήθηκαν σε σκηνή με πανό που έγραφε: “Ο Σιωνισμός δεν θα νικήσει”».

Γαλλικά και ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν επίσης και τις δύο πλευρές της ανταλλαγής – την απελευθέρωση των τεσσάρων Ισραηλινών και των 200 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το France 24 υπογράμμισε: «Δεκάδες μασκοφόροι και ένοπλοι συγκεντρώθηκαν» πριν την παράδοση, ενώ η La Repubblica περιέγραψε: «Οι τέσσερις Ισραηλινές στρατιώτες εμφανίστηκαν με στολή στην Πλατεία Παλαιστίνης, κρατώντας τα χέρια τους μπροστά στις κάμερες στη σκηνή της Χαμάς».

Το Associated Press σημείωσε το μήνυμα της Χαμάς: «Οι Ισραηλινές χαμογέλασαν και χαιρέτισαν, με ένοπλους να στέκονται και από τις δύο πλευρές.

»Η Χαμάς προσπαθεί να δείξει ότι εξακολουθεί να ελέγχει τη Γάζα μετά από 15 μήνες πολέμου».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response