Ισραηλινή «αεραπόβαση» με F-16 στα Βαλκάνια προκαλεί την οργή της Σερβίας! (BINTEO)

Κοινοποίηση:
fighter-jet-1280x853

Επισήμως εξέφρασε την οργή της η Σερβία για τα ισραηλινά μαχητικά F-16 που συμμετείχαν την Κυριακή, 5 Αυγούστου, στην στρατιωτική παρέλαση στην Κροατία για τον εορτασμό των 23 ετών από τη νίκη της χώρας στην επιχείρηση «Καταιγίδα» με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να δηλώνει οτι ο «Χίτλερ επεδίωκε έναν κόσμο δίχως Εβραίους, η Κροατία και η πολιτική της επιθυμούσε μια Κροατία δίχως Σέρβους.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρεσβευτής της Σερβίας στο Ισραήλ ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του ειναι «βαθύτατα απογοητευμένη με την συμμετοχή των ισραηλινών πιλότων και μαχητικών σήμερα, επειδή για εμάς η επιχείρηση Καταιγίδα το 1995 ήταν ένα είδους διωγμού. Ήταν η μεγαλύτερη μαζική έξοδος ενός έθνους απο το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.»

«Το Ισραήλ και οι Εβραίοι πολίτες είχαν σκληρό παρελθόν και πρέπει να κατανοούν τις δυσκολίες και τα βάσανα των άλλων εθνών» δήλωσε ο Μιλουτίν Στάνογεβιτς.

Η επιχείρηση «Καταιγίδα» ήταν για τους Σέρβους σχέδιο εθνοκάθαρσης της Κράινα από τον σερβικό πληθυσμό.

Μέχρι το 1995 οι Σέρβοι της Κράινα είχαν δημιουργήσει την δική τους κρατική οντότητα και είχαν αποσχιστεί από τον νεοσύστατο κροατικό εθνικό «κορμό». Η Κράινα είχε δοθεί στην Κροατία από τον Κροάτη Γιόζεφ Τίτο όταν αυτός χώρισε τις «Δημοκρατίες» που αποτελούσαν μέρος του ενιαίου Ομόσπονδου (κατόνομα καθώς όλοι υπάξουγαν στην απολυταρχική εξουσία του Τίτο) κράτους της Γιουγκοσλαβίας.

Σε αυτά τα πλαίσια είχε αποκόψει αμιγώς σερβικές περιοχές με Σέρβους κατοίκους και τις είχε αποδώσει σε άλλες ομόσπονδες δημοκρατίες. Στην Βοσνία είχε δώσει την περιοχή της Μπάνια Λούκα και στην Κροατία την Κράινα η αλλιώς την περιοχή της Σλαβονίας. Στο ίδιο πλαίσιο της αποδυνάμωσης της Σερβίας είχε δοθεί καθεστώς αυτονομίας σε Κόσοβο και Βοϊβοντίνα και αν και στην Βοϊβοντίνα λόγω πλειοψηφίας του σερβικού στοιχείου δεν στοίχισε, στο Κόσοβο δημιουργήθηκαν νέες τραγωδίες και άλυτα προβλήματα.

Αξίζει να προσθέσουμε πως από την Κράινα έφυγαν ως πρόσφυγες 400.000 Σέρβοι. Τότε οι ομοσπονδιακές γιουγκοσλαβικές δυνάμεις του Βελιγραδίου (οι Σέρβοι δηλαδή αφού όλες οι υπόλοιπες εθνότητες πλην των Μαυροβούνιων είχαν αποχωρήσει) δεν επενέβησαν υπό τον φόβο των ισοπεδωτικών ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών.

Τα τρία μαχητικά F-16D της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας συνοδευόμενα από κροατικά MiG-21 πέταξαν πάνω από την πόλη της Κνιν, όπου έλαβε χώρα η ετησία στρατιωτική παρέλαση.

Η παρέλαση σηματοδοτεί τους εορτασμούς της Κροατίας για την ανακατάληψη περιοχών στην Κράινα, τον σερβικό θύλακα. Η  πόλη της Κνιν ήταν η πρωτεύουσα της τότε σερβικής δημοκρατίας της Κράινα και δέχτηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς από το κροατικό Πυροβολικό.

Το γεγονός ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16D και οι πιλότοι τους συμμετείχαν ενεργά στην στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της νίκης στην επιχείρηση “Καταιγίδα”, πυροδότησε την αντίδραση της Σερβίας αφού το Τελ Αβίβ δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία για τα δεινά άλλων λαών σε επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης.

Η κροατική κυβέρνηση σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών Mikoyan MiG-21 με αεροσκάφη τετάρτης γενιάς και είναι σαφές ότι τα ισραηλινά μαχητικά πήγαν στην Κροατία για να δείξουν κάποιες από τις ικανότητές τους εν αναμονή της μεταβίβασης τους.

Την 29η Μαρτίου η Κροατία επέλεξε επισήμως τα μαχητικά που προσέφερε το Ισραήλ και ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις. Προς πώληση δίνονται 12 μεταχειρισμένα ισραηλινά μαχητικά F-16C/D Block 30 , που παραδοθήκαν στο Ισραήλ μέσω του προγράμματος Peace Marble II και έχουν υποστεί εγχώρια αναβάθμιση στο επίπεδο Barak 2020. Δέκα ειναι μονοθέσια και δύο διθέσια.

Η προμήθεια των δώδεκα αεροσκαφών εκτιμάται οτι θα αξίζει περίπου 2,9 δισεκατομμύρια κούνα Κροατία ποσό που αντιστοιχεί σε 480,3 εκατομμύρια δολάρια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: