Η Άγκυρα διαθέτει σημαντικό αριθμό εγχώριας κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV (drones), τα οποία το τελευταίο διάστημα, αφού δοκιμάστηκαν στον πόλεμο της Λιβύης, πραγματοποιούν επανειλημμένα παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Η όλη κατάσταση είναι εξαιρετικά ενοχλητική για την Αθήνα, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει δύο υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, ένα αντιπυραυλικό και ένα anti-drone.
Η απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία σχεδιάζεται εδώ και καιρό. Ωστόσο, ο σχεδιασμός επισπεύδεται λόγω της κλικαμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. Τα αμυντικά συστήματα που εξετάζονται είναι ισραηλινής προέλευσης και προέρχονται από την ίδια εταιρία. Συγκεκριμένα, το ένα είναι ο Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) και ο Θόλος των Ντρόουν (Drone Dome).
Στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομολόγό του, και συζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας έγιναν και παρουσιάσεις των εν λόγω αντιαεροπορικών συστημάτων. Τα ισραηλινά υπερόπλα παρουσιάστηκαν από τους Ισραηλινούς στην ελληνική αμυντική έκθεση DEFEA 21 το περασμένο καλοκαίρι.
Το Drone Dome «τυφλώνει» τον εχθρό
Το Drome Done εντοπίζει άμεσα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τους προκαλεί παρεμβολές και διακόπτει την επικοινωνία τους με τους επίγειους σταθμούς. Αυτό το «καταφέρνει» χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στα αεροπλάνα.
Iron Dome: Δεν περνά τίποτα
Το αντιπυραυλικό σύστημα, Iron Dome, μπορεί να αναχαιτίζει drones, πυραύλους και βλήματα κάθε είδους, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Εγγύηση της αποτελεσματικότητάς τους, σύμφωνα με την κατασκευάστριά εταιρία, είναι η επιτυχημένη δεκαετή χρήση του στο Ισραήλ.
Η σχέση Ισραήλ – Ελλάδας
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα, Yossi Amrani, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις. «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τη σχέση μεταξύ των χωρών μας να βελτιώνεται σταθερά, και σήμερα είναι η καλύτερη που είχαμε ποτέ», είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθερία» και συνέχισε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να στοχεύσουμε σε κάτι ακόμα περισσότερο. Πιστεύω ότι οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά: όσον αφορά την ιστορία, την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, αλλά και τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog, θα έρθει στη χώρα μας στις 24 Φεβρουαρίου. Αυτή θα είναι μία από τις πρώτες επίσημες επισκέψεις του, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ στις 7 Ιουλίου 2021 και θα προηγηθεί της επίσκεψής του στην Τουρκία.
Να τελειώνουμε όμως, για να κοπεί ο βήχας στους γείτονες. Μόνο αυτή την γλώσσα καταλαβαίνουν.