Ιστορικό δημοψήφισμα στη Μολδαβία για ένταξη στην ΕΕ – Μάχη επιρροής Ευρώπης – Ρωσίας

Κοινοποίηση:
85bb23c14060ad15766a3036f300ac67_XL

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Μολδαβοί θα ψηφίσουν την Κυριακή για το αν θα ενταχθούν στην ΕΕ, σε ένα δημοψήφισμα που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να γίνει
μέλος του εμπλοκή σε αντίθετη περίπτωση να επιστρέψει στην τροχιά της ρωσικής επιρροής.
Μια νίκη της φιλοδυτικής κυβέρνησης θα αποτελούσε πλήγμα για τη Μόσχα, σημειώνει το Politico.
«Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση για εμάς, ίσως η πιο σημαντική από τότε που αποκτήσαμε την ανεξαρτησία μας από τη Σοβιετική Ένωση», δήλωσε η Kristina Gherasimov, αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Μολδαβίας και επικεφαλής για την ένταξη στην ΕΕ, σε συνέντευξή της στο POLITICO.
«Για εμάς, η ένταξη στην ΕΕ είναι υπαρξιακή. Είναι ο μόνος τρόπος να εδραιώσουμε τη δημοκρατία μας. Δεν υπάρχει σχέδιο Β – η Ρωσία και το μέλλον που θέλει για εμάς δεν αποτελεί εναλλακτική λύση», τόνισε.

Η έλξη της Μολδαβίας προς τη Δύση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα.
Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν ενεργά να διαταράξουν το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, καθώς και τις ταυτόχρονες εκλογές στις οποίες η πρόεδρος Maia Sandu διεκδικεί δεύτερη θητεία.
Για πρώτη φορά, τα ψηφοδέλτια θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στα ρουμανικά, αλλά και σε πέντε γλώσσες εθνικών μειονοτήτων: Ρώσικα, Ουκρανικά, Γκαγκαούζικα, Βουλγαρικά και Ρομά.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθορίσει αν η ένταξη στην ΕΕ θα αποτελέσει συνταγματικό στόχο.
Στο δημοψήφισμα, 12 κόμματα υπέγραψαν με την επιλογή «ΝΑΙ» και δύο με την επιλογή «ΟΧΙ».
Η ψήφος «ΝΑΙ» θα αλλάξει το σύνταγμα της Μολδαβίας.

Διχασμός

Η επικράτηση του «ΝΑΙ» θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις μεταξύ της φιλοδυτικής ηγεσίας και της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας στα ανατολικά της χώρας, όπου κυβερνούν φιλορώσοι αυτονομιστές.
Περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην Υπερδνειστερία.
Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, η Μολδαβία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι παρεμβαίνει στο επερχόμενο δημοψήφισμα, ισχυριζόμενη ότι έχει ρίξει κεφάλαια για να στρέψει τον κόσμο εναντίον της και να επηρεάσει την ψηφοφορία.
Η νυν πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu – η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της – έχει υποστηρίξει ένθερμα την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ.
Η εκλογή της Sandu το 2020 θεωρήθηκε από πολλούς ως δημοκρατικό σημείο καμπής.
Η 51χρονη ήταν οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα πριν ασχοληθεί με την πολιτική.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Sandu προηγείται στην προεδρική κούρσα, καθώς και στο αποτέλεσμα του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα.

Η ΕΕ απλώνει τα δίχτα της στη Μολδαβία με βοήθεια ρεκόρ 1,8 δισ. ευρώ πριν από τις κάλπες

Εν τω μεταξύ, την παροχή βοήθειας ύψους 1,8 δισ. ευρώ -ποσό ρεκόρ- για τη Μολδαβία ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν αναμονή της διεξαγωγής κρίσιμων προεδρικών εκλογών (20/10) και δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας.
«Θα επενδύσουμε 1,8 δισ. ευρώ» για την περίοδο 2025-2027 για να «ανακαινίσουμε σχολεία», να «κατασκευάσουμε δύο νέα νοσοκομεία», να αναπτύξουμε το Ίντερνετ όπως και υποδομές μεταφορών και ενέργειας «που συνδέονται με το ευρωπαϊκό δίκτυο», δήλωσε η Ursula Von der Leyen, έχοντας δίπλα της τη φιλο-ευρωπαία Μολδαβή πρόεδρο και εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της χώρας, Maia Sandu.
Η Κομισιόν αναφέρει -σε ανακοίνωση- ότι πρόκειται για «το πιο σημαντικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της ΕΕ από την ανεξαρτησία» της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας το 1991.
«Η προσέγγιση με την ΕΕ έχει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες», δήλωσε η Maia Sandu σε δημοσιογράφους, η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία για την επανεκλογή της και για το δημοψήφισμα που σχετίζεται με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: