«Ήταν μια απίστευτη σύμπτωση το γεγονός ότι ακούσαμε τη φωνή του παιδιού παρά τη λειτουργία της μηχανής»
Ένα 11χρονο κορίτσι, που φορούσε ένα απλό σωσίβιο και κρατιόταν από ένα ζευγάρι σωλήνες ελαστικών, διασώθηκε στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα και όπως είπε στους διασώστες πέρασε τρεις ημέρες στη θάλασσα μετά από ναυάγιο,από το οποίο αγνοούνται περισσότεροι από 40 άνθρωποι.
Το κορίτσι από τη Σιέρα Λεόνε είπε ότι βρισκόταν σε ένα μεταλλικό σκάφος που μετέφερε 45 άτομα και το οποίο είχε ξεκινήσει ημέρες νωρίτερα από την πόλη Σφαξ της Τυνησίας. Καθώς το σκάφος διέσχιζε μια από τις πιο επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές στον κόσμο, αντιμετώπισε μια καταιγίδα, που το έφερε αντιμέτωπο με κύματα ύψους μέτρων και ανέμους άνω των 23 κόμβων.
Το παιδί είπε ότι δύο άλλα άτομα βρίσκονταν αρχικά στα νερά γύρω της, αλλά ότι «η θάλασσα τους πήρε μακριά» δύο ημέρες νωρίτερα.
Η γερμανική Compass Collective, η φιλανθρωπική οργάνωση διάσωσης της οποίας το σκάφος την βρήκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, δήλωσε ότι το κορίτσι είχε καταφέρει να επιβιώσει από καταιγίδες που διαρκούσαν αρκετές ημέρες. «Υποθέτουμε ότι είναι η μόνη επιζών του ναυαγίου και ότι τα άλλα 44 άτομα πνίγηκαν», έγραψε σε ανακοίνωσή της.
Ο Matthias Wiedenlübbert, ο κυβερνήτης του σκάφους διάσωσης Trotamar III, χαρακτήρισε τη διάσωση του παιδιού ως ένα θαύμα, αφού το πλήρωμα άκουσε τις φωνές της μέσα στο σκοτάδι. «Ήταν μια απίστευτη σύμπτωση το γεγονός ότι ακούσαμε τη φωνή του παιδιού παρά τη λειτουργία της μηχανής», ανέφερε σε δήλωσή του.
Μετά τη διάσωσή της, το πλήρωμα είχε σπεύσει να ψάξει για άλλους επιζώντες. «Αλλά μετά την καταιγίδα που κράτησε για μέρες με πάνω από 23 κόμβους και κύματα ύψους 2,5 μέτρων, ήταν μάταιο», δήλωσε ο Wiedenlübbert.
Ενώ το παιδί είχε περάσει μέρες χωρίς να πιει νερό ή φαγητό και υπέφερε από υποθερμία. Μεταφέρθηκε στη Λαμπεντούζα, όπου ένας γιατρός που την περιέθαλψε δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο αδελφός της βρισκόταν επίσης στο ίδιο πλοίο και τώρα είναι μεταξύ των δεκάδων αγνοουμένων που θεωρούνται νεκροί.
Την Τετάρτη σκάφη της ακτοφυλακής και της αστυνομίας ερευνούσαν την περιοχή για επιζώντες, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Περισσότεροι από 24.300 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί ή πεθάνει κατά μήκος της διαδρομής μεταξύ της βόρειας Αφρικής και της Ιταλίας και της Μάλτας την τελευταία δεκαετία.
Ακόμα κι έτσι, οι ΜΚΟ που είναι αφιερωμένες στην παροχή βοήθειας στους αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα εμπόδια στο έργο τους, όπως μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες και κλιμακούμενους εκφοβισμούς και απειλές.
Στην Ευρώπη, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.
Η είδηση της διάσωσης του παιδιού στα ανοικτά της Ιταλίας – και ο πιθανολογούμενος θάνατος περισσότερων από 40 ανθρώπων – ώθησε τους ακτιβιστές να επαναλάβουν τις εκκλήσεις τους προς την Ευρώπη να δημιουργήσει ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες. «Ακόμη και σε καταιγίδες, οι άνθρωποι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν επικίνδυνες οδούς διαφυγής στη Μεσόγειο», δήλωσε η Katja Tempel, από την Compass Collective.
Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να έχουν εναλλακτικά μέσα πρόσβασης στο σύστημα, πρόσθεσε. «Ο πνιγμός στη Μεσόγειο δεν αποτελεί επιλογή».
Το μήνυμα επαναλήφθηκε από τον Nicola Dell’Arciprete, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά Unicef στην Ιταλία. «Κάθε ζωή έχει σημασία. Χρειαζόμαστε ασφαλείς διαδρομές, έρευνα και διάσωση», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η προστασία των παιδιών είναι καθήκον».
Τωρα; Τι να πω; Οτι πιστευω, το “μελοδραματικο” story; Ψεμματα, θα πω!Τουλαχιστον την επομενη φορα ας φροντισουν, ωστε η προπαγανδα τους, να συμπεριλαμβανει πιο αληθοφανη αφηγηματα! Παντως οφειλω να ομολογησω οτι με συνεπηρε τοσο η περιγραφη, που εζησα κι’ εγω τα οσα και η μικρη “Ηρωιδα” ΣιεραΛεονιτισσα! Εξωπραγματικες καταστασεις!