Το κέντρο ερευνών Svimez υπολόγισε ότι η Ιταλία χάνει 47 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα από το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών. Πιο αναλυτικά, 37 δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε μήνα στις βόρειες και κεντρικές περιφέρειες της χώρας και δέκα σε εκείνες της Κάτω Ιταλίας.
Το κατά κεφαλήν εισόδημα που έχει απολέσει ο κάθε πολίτης, αντιστοιχεί σε 788 ευρώ τον μήνα. Η διακοπή των παραγωγικών δραστηριοτήτων, τέλος, αφορά το 41,5% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 34,3% των ιταλών μόνιμων υπαλλήλων.
Στα 100 δισ. θα φτάσουν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γαλλία
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι υπερδιπλασιάζει, από τα 45 στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορονοϊού, καθώς και ότι αυξάνει τις έκτακτες δαπάνες για τον τομέα της υγείας από τα 2 στα 7 δισεκατομμύρια για φέτος.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, μιλώντας στην εφημερίδα Les Echos, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει πως το πακέτο μέτρων θα φτάσει τα 100 δισεκ., ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από το 4% του ΑΕΠ της Γαλλίας.
«Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν καθώς η οικονομική κατάσταση και οι ανάγκες των επιχειρήσεων μεταβάλλονται ταχύτατα. Θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τις εταιρείες μας», τόνισε.
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δεύτερη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της για το 2020 την προσεχή Τετάρτη. Η πρόβλεψη μέχρι στιγμής είναι ότι η γαλλική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1945.
Με την οικονομική δραστηριότητα σε ελεύθερη πτώση και τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης να αυξάνονται κατακόρυφα, το δημοσιονομικό έλλειμμα για φέτος ενδέχεται να ανέλθει στο 7,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 112% του ΑΕΠ, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν.