Ιωάννης Σαρμάς: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός. – Ποιοι θα αναλάβουν υπουργοί στην κυβέρνησή του

Κοινοποίηση:
ΣΑΡΜΑΣ

Με fast track διαδικασίες προχωρούν τα πάντα για να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που διήρκεσε μόνο μισή ώρα, ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κλήθηκε να ορκιστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  ανέθεσε στον Ιωάννη Σαρμά το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Αύριο Πέμπτη (25/05/2023) στις 16.00 θα ορκιστεί ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.


Ο Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω το 1957, είναι παντρεμένος από το 1987 και έχει δύο παιδιά 33 και 34 ετών.

Αποφοίτησε με άριστα το έτος 1979 από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής του θητείας (1986) συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η επιλογή του ήταν δικαστής στο Συμβουλίου της Επικρατείας (1987) και έξι χρόνια μετά (1993) μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο στο οποίο παραμένει έως σήμερα. Καθήκοντα πρόεδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ανέλαβε το Νοεμβρίου του 2019 με τετραετή, μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το Νοέμβριο του 2023, θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

Ο Ιωάννης Σαρμάς είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

Το 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά την θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία και εισήγησή του το κεφάλαιο “GETTING RESULTS” στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Επιτροπή υπό την προεδρία του, εκπόνησε εντός 5 μηνών ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο. Πολλές παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία του Ε.Σ. ψηφίστηκε με το νόμο 4700/2020.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ομάδα λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και με την εν συνεχεία εφαρμογή του κανονισμού, το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταβλήθηκε ριζικά.

Τέλος, μεγάλος είναι ο αριθμός των βιβλίων και των εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Τα πρόσωπα που ακούγονται για υπουργοί

Κατά πληροφορίες, στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και με δεδομένο ότι η Τουρκία θα έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές στη γείτονα την Κυριακή αναμένεται να τοποθετηθούν πρόσωπα με μακρά θητεία στο διπλωματικό σώμα.

Μεγάλες πιθανότητες να οριστούν συγκεντρώνουν ο πρέσβης ε.τ., Βασίλης Κασκαρέλης για υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και ο πρεσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Από εκεί και πέρα, ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Αναστασία Κοτανίδου φέρεται ως η επικρατέστερη να τοποθετηθεί στην κεφαλή του υπουργείου Υγείας, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκρίνεται η επιλογή του Χαράλαμπου Λαλούση, πρωην Αρχηγού του ΓΕΣ, ενώ ο Ευάγγελος Τουρνάς δείχνει πως αποτελεί τη βασική επιλογή για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. ΤΙ ΜΑΣΩΝΟΦΑΤΣΑ ΕΙΝ ΑΥΤΗ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
    ΧΑΧΑΧΑΧΑΟΧΑΟΧΟΑΧΟΑΧΟΑΧΑΟΧΟΑ
    ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΙΙΙ ΧΑΧΑΧΑΧ

  2. το μόνο σίγουρο είναι πως, όταν πεθάνει, δεν θα θυμάται κανείς το ονοματεπώνυμο του

  3. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ & ΣΥΡΙΖΑ Πρέπει να αποκλειστούν από τις εκλογές μόνιμα!! Εφόσον αυτά τα τρία κόμματα δεν έδειξαν προθυμία να αξιοποιήσουν την διερευνητική εντολή πρέπει να αποκλειστούν από την συμμετοχή στις εκλογές διότι δεν διασφάλισαν την εκδήλωση της λαϊκής έκφρασης και κυριαρχίας της οποίας αποτελούν εγγυητές κατά το Σύνταγμά (Αρ52) και με τον τρόπο δράσης τους δεν εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος (Αρ 29 παρ1).

Comments are closed.