Ιωαννίδης: Έχει γίνει ένας αστρονομικός αριθμός δημοσιεύσεων για τον covid που ξεπερνά άλλα λοιμώδη νοσήματα πιο θανατηφόρα

Κοινοποίηση:
1

Εντυπωσιακά μεγάλος είναι ο αριθμός των επιστημόνων και άλλων συγγραφέων παγκοσμίως που έχουν κάνει μία ή περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικά με τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και την πανδημία Covid-19.

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας «Royal Society Open Science», με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, δείχνει ότι έως τις αρχές Αυγούστου 2021, καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων Scopus 720.801 συγγραφείς, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε 210.183 δημοσιεύσεις και προδημοσιεύσεις που έχουν γίνει πάνω στην πανδημία (οι οποίες αποτελούν το 3,7% των συνολικά 5,73 εκατομμυρίων επιστημονικών δημοσιεύσεων μεταξύ Ιανουαρίου 2020-Αυγούστου 2021). Από αυτούς, οι 360.005 έχουν κάνει τουλάχιστον πέντε δημοσιεύσεις, ενώ 53 υπερπαραγωγικοί επιστήμονες έχουν κάνει ο καθένας από 60 έως 227 δημοσιεύσεις.

Η αύξηση των σχετικών με τον κορονοϊό δημοσιεύσεων είναι πολύ πιο γρήγορη και μαζική σε σχέση με τις δημοσιεύσεις για τον ιό της γρίπης Η1Ν1, τον ιούς Ζίκα και Έμπολα, το HIV/AIDS ή τη φυματίωση. Ποτέ μια λοιμώδης και επιδημική νόσος δεν προσέλκυσε τόσο πολύ το ενδιαφέρον για επιστημονικές δημοσιεύσεις, παρόλο που άλλες νόσοι μπορεί να έχουν αποδειχθεί πιο θανατηφόρες (το HIV/AIDS έχει σκοτώσει πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους και η φυματίωση πάνω από ένα δισεκατομμύριο σε βάθος χρόνου).

Η Κίνα παρήγαγε περισσότερες δημοσιεύσεις για την Covid-19 έως τον Μάιο του 2020, οπότε την ξεπέρασαν οι ΗΠΑ. Ακολουθούν σε παραγωγικότητα ερευνητών-συγγραφέων η Βρετανία, η Ιταλία, η Ινδία και η Ισπανία. Τα πεδία με τις περισσότερες δημοσιεύσεις είναι η δημόσια υγεία και η κλινική ιατρική.

Όπως επισημαίνει ο κ.Ιωαννίδης, «ο αριθμός είναι αστρονομικός, αν συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο λοιμώδες νόσημα, ακόμα και αυτά που έχουν πολλαπλάσιους νεκρούς, π.χ. φυματίωση και AIDS. Η μεγάλη πλειονότητα των δημοσιεύσεων είναι απελπιστικά κακής ποιότητας. Επιστήμονες από όλα τα 174 μείζονα επιστημονικά πεδία έχουν συρρεύσει να δημοσιεύουν για την Covid-19, οι περισσότεροι με εμφανή, κραυγαλέα άγνοια στοιχειώδους επιδημιολογίας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην πραγματικότητα η βιβλιογραφία για την Covid-19 είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς δεν καταγράφονται όλες οι δημοσιεύσεις στη βάση Scopus. Από την άλλη, ουκ ολίγες δημοσιεύσεις δεν έχουν γίνει από επιστήμονες, αλλά από δημοσιογράφους και υπεύθυνους επιστημονικών περιοδικών, κυρίως ιατρικών.

Το άρθρο περιλαμβάνει και έναν επικαιροποιημένο κατάλογο των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη απήχηση του δημοσιευμένου έργου τους ειδικά για την Covid-19 με βάση έναν συνδυαστικό δείκτη ετεροαναφορών. Τη μεγαλύτερη απήχηση έχουν ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία και την Ιταλία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ο/Η 'Η μεγάλη πλειονότητα των δημοσιεύσεων είναι απελπιστικά κακής ποιότητας' λέει:

    έτσι ακριβώς. Γέμισε η βιβλιογραφία από σκουπίδια. Εν τω μεταξύ καμιά σοβαρή μελέτη από αυτούς που έχουν πρόσβαση σε μεγάλες κρατικές βάσεις δεδομένων δεν βγαίνει. Με το τσιγκέλι η πραγματική πληροφόρηση

  2. Τελικά μας τα ζαλισαν τα παπάρια όλοι τους παγκοσμίως με το πουστροϊό.Ολη μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ μπουρου μπουρού το ίδιο έργο εδώ και δύο χρονια. Τελικά αν αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα της ανθρωπότητας, να σταματήσει και ο πλανήτης να τελειώνουμε !!!!

Comments are closed.