Ιός Δυτικού Νείλου: Όταν οι αριθμοί μιλούν – 27 θάνατοι,180 κρούσματα και 9 σε ΜΕΘ

Κοινοποίηση:
eody

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου έχει φτάσει τους 27 από την αρχή του έτους μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι, μέχρι την εν λόγω ημερομηνία, έχουν καταγραφεί συνολικά 180 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό στην Ελλάδα.

 

Από αυτά τα κρούσματα, τα 132 παρουσίασαν σοβαρές εκδηλώσεις που επηρεάζουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση. Αντίθετα, τα υπόλοιπα 48 κρούσματα εμφάνισαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν παρουσίασαν καθόλου συμπτώματα που να σχετίζονται με το ΚΝΣ.

 

Τα στοιχεία της εβδομάδας 11-18 Σεπτεμβρίου

Όσον αφορά στα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18 νέα εγχώρια κρούσματα.

Επιπλέον, έχουν καταγραφεί 4 εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία), τα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται στην ανάλυση, ενώ υπάρχουν ακόμη 2 κρούσματα, με σύνθετο ιστορικό ταξιδιών, που επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΣΥ, διότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διερεύνησης σχετικά με το εάν πρόκειται για εισαγόμενα ή εγχώρια κρούσματα.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 27 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ηλικίας άνω των 60 ετών. Σημειώνεται ότι η διάμεση ηλικία θανόντων είναι τα 80 έτη, με ηλικιακό εύρος τα 61-93 έτη.

Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλο σοβαρό συνυπάρχον πρόβλημα υγείας, με συνέπεια να μην συμπεριληφθεί στον συνολικό αριθμό θανόντων.

Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 άτομα με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response