Ιός Δυτικού Νείλου: Ανησυχητικά στοιχεία με νέα θύματα

Κοινοποίηση:
c89b5430-nosokomeio-(Eurokinissi)4

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν δώδεκα νέα κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα κατά την τελευταία εβδομάδα. Δυστυχώς, τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω της λοίμωξης. Αυτές οι πληροφορίες υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για προσοχή

 

 

Επιπλέον, έχουν αναφερθεί τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα του ιού σε άτομα που είχαν εκτεθεί σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, τρία από αυτά τα κρούσματα προήλθαν από την Αλβανία και ένα από την Αυστρία. Αυτά τα κρούσματα δεν περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εξάπλωση του ιού δεν περιορίζεται μόνο εντός των συνόρων της χώρας μας.

Από την αρχή του 2024 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, έχουν διαγνωστεί συνολικά 192 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 143 παρουσίασαν σοβαρές εκδηλώσεις που σχετίζονται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση. Αντίθετα, τα υπόλοιπα 49 κρούσματα παρουσίασαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν καθόλου εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Έχουν καταγραφεί συνολικά 30 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 81 έτη, εύρος: 61 – 93 έτη). Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλο σοβαρό συνυπάρχον πρόβλημα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί σε οικισμούς, σε 67 Δήμους της χώρας, σε 29 Περιφερειακές Ενότητες, και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες:

Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας, Θάσου, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και στο πλαίσιο αυτό κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2024, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response