Σε ένα δάσος με οξιές, κερασιές και επιβλητικούς δρυς, κάπου εκεί στα 800 μ. υψόμετρο στο όρος Πάικο, σε ένα περιβάλλον σχεδόν απόκοσμης και μυστηριακής ηρεμίας, στην Αλμωπία της Πέλλας, το παλιό μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, εδώ και αιώνες, ατενίζει νωχελικά το οροπέδιο του Βόρρα και τις κορφές Τζένα και Πίνοβο απέναντι. Η ησυχία και η ηρεμία της φύσης είναι χαρακτηριστική του τόπου, καθώς ο πιο κοντινός οικισμός, το χωριό Αρχάγγελος, βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ νότια της μονής.
Αυτή την ησυχία διατάραξε ξαφνικά πριν από δύο εβδομάδες το τρυπάνι της… Ασφάλειας Αθηνών, και του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας, έκαναν μια… κάπως κινηματογραφική “απόβαση” στο ειδυλλιακό τοπίο, διαταράσσοντας τη ζωή και τις καθημερινές συνήθειες των μοναχών και προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους του Αρχαγγέλου “για το τι γίνεται στο μοναστήρι τους” και φέρνοντας προς στιγμή και “αστυνομικούς με μαύρα” από την ΟΠΚΕ.
“Ψάχνει για χρυσό ΚΑΙ η Ασφάλεια;”
Στην αρχή, πολλοί φόβοι εκφράστηκαν μεταξύ των ντόπιων, όπως μάς λέει κάτοικος στο χωριό Αρχάγγελος, φόβοι του τύπου “αληθινοί αστυνομικοί είναι αυτοί;” “ψάχνει για χρυσό ΚΑΙ η Ασφάλεια;”, “θα καταρρεύσει τμήμα της παλιάς Μονής” κ.α., ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης”, έφερε το θέμα και στη Βουλή, διερωτώμενος αν η “επιχείρηση” καθοδηγείται από το γραφείο Πρωθυπουργο ή αν εμπλέκεται και η ΕΥΠ, όπως ακουγόταν στην περιοχή…
Τελικά, οι πληροφορίες από όλους όσους μίλησε το TheOpinion συγκλίνουν στο ότι οι ανασκαφές γίνονται στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας, μετά από πληροφορίες που έδωσε άτομο που έχει ήδη συλληφθεί.
Κλιμάκια από ΙΓΜΕ
Σήμερα, η εκσκαφική δραστηριότητα έχει σταματήσει, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναμένεται κλιμάκιο από το ΙΓΜΕ για να διενεργήσει έλεγχο στην έκταση του μοναστηριού με ειδικά μηχανήματα.
Μέχρι τώρα, εργασίες που προηγήθηκαν είχαν εστιάσει σε δύο σημεία: το ένα στον αύλειο χώρο πίσω από το ιερό, με τη μεγάλη τρύπα να έχει κλείσει ήδη εκεί και το δεύτερο, λίγα μέτρα πιο κει, στον βράχο προς το βουνό.
Οι εργασίες γίνονται παρουσία ειρηνοδίκη, εκπροσώπου του εισαγγελέα Αρχαιοκαπηλίας, καθώς και εκπροσώπων της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Οι όποιες ανησυχίες εκφράστηκαν στην αρχή από τους ντόπιους, δεν είχαν λόγο να υπάρχουν”, λέει στο TheOpinion και ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής.
Ήδη έχουν επισκεφτεί τη Μονή βουλευτές του νομού Πέλλας, τους οποίους οι επί τόπου αρμόδιοι διαβεβαίωσαν ότι η έρευνα γίνεται νόμιμα και παρουσία εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Κλειστό για το κοινό
Όλο αυτό το διάστημα, το μοναστήρι παραμένει κλειστό για το κοινό. Χτες, Κυριακή, η Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ναό έγινε απουσία κόσμου, ενώ, σύμφωνα με έναν από τους επτά μοναχούς της Μονής, με τον οποίο μιλήσαμε, ουδείς γνωρίζει ακόμη αν θα ανοίξει για τον κόσμο το μοναστήρι για τη λειτουργία των Χριστουγέννων. “Υπάρχει μια αναστάτωση, είναι και περίοδος νηστείας και έρχεται κόσμος να εξομολογηθεί. Δεν είναι εικόνες που βλέπουμε σε ένα μοναστήρι”, μας είπε ο μοναχός.
Το αστυνομικό τμήμα Αριδαίας δεν είχε συμμετοχή στις εργασίες εκσκαφών. Οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος δίνουν το “παρών” μόνο και μόνο για να αποκλείουν την είσοδο πιστών στο μοναστήρι.
Οι χρυσές λίρες, η μυστική κρύπτη και το… μέντιουμ
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά, που το μοναστήρι γίνεται στόχος… εκσκαφών, όχι βέβαια για βυζαντινές εικόνες και αντικείμενα που εμπίπτουν στις διατάξεις περί αρχαιοκαπηλίας, αλλά για χρυσό. Για αγγλικές χρυσές λίρες που κάποτε έθαβαν κάποιοι στην εποχή του Εμφυλίου, πριν φύγουν για τα σύνορα.
“Το μοναστήρι είναι από τις πιο ιστορικές μονές του νομού Πέλλας. Ιδρύθηκε το 12ο αιώνα και πριν τη μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, λειτουργούσε ως μονή Ιωάννου Προδρόμου. Από το 1940 και για περίπου 50 χρόνια είχε κλείσει και άνοιξε ξανά το 1989 από τον μακαριστό Άγιο Καλλίνικο”, τονίζει στο TheOpinion ο Μητροπολίτης Έδεσσας, Πέλλας και Αλμωπίας, κ. Ιωήλ.
“Δεν είναι η πρώτη φορά που σκάβουν στο μοναστήρι. Όταν ήταν κλειστό, έμπαιναν και έσκαβαν χωρίς έλεγχο”, λέει ο μητροπολίτης και συνεχίζει: “ακούστηκε στην αρχή ότι και η Ασφάλεια από την Αθήνα ψάχνει για χρυσό. Όποιος έψαξε για αυτό, δεν βρήκε τίποτα και ούτε πρόκειται να βρει. Αν υπήρχε θα το είχαν βρει άλλοι, στο παρελθόν. Μάλιστα, κάποιοι ιδιώτες είχαν φέρει μέχρι και… μέντιουμ και γύριζε γύρω γύρω από τη μονή…”, προσθέτει ο κ. Ιωήλ.
“Υπάρχει τελικά κρύπτη κάτω από την εκκλησία, όπως φημολογείται;”, ρωτάμε τον Μητροπολίτη. “Ποια κρύπτη; Αυτό που είχε και το είδα με τα μάτια μου ήταν έαν καλογερικό ψυγείο, που λέμε εμείς, δηλαδή χώρος που αποθήκευαν εκεί τυρί κι άλλα τρόφιμα, όταν δεν είχε ρεύμα…. Το είχα δει, όταν πρωτοήρθα στην περιοχή”, λέει ο κ. Ιωήλ.
“Τρύπες και μέσα στην εκκλησία”
“Πράγματι, όταν το μοναστήρι ήταν κλειστό, έρχονταν πολλοί που έψαχναν χρυσό και έσκαβαν ακόμη και μέσα στη μονή. Έχουμε βρει και τρύπες μέσα στην εκκλησία, ενώ στο παρελθόν θυμάμαι κάποιους που έσκαβαν παρουσία και εισαγγελέα…”, λέει στο TheOpinion ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρχαγγέλου, Διονύσης Δρένος.
“Στα βουνά μας εδώ έψαξαν πολλοί για χρυσό. Ιστορίες από τους παππούδες μας, λένε ότι κάποιοι είχαν βρει, αυτά που είχαν κρύψει στον εμφύλιο”, διηγείται ο κ. Δρένος.