ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣ ΒΟΡΡΑ; Ανάφλεξη Αρμενίων με τους τουρκόσπορους του Αζερμπαιτζάν – Θυμήθηκαν το Ναγκόρνο – Καραμπάχ…

Κοινοποίηση:
ναγκόρνο

Η Αρμενία ανέφερε την έναρξη βομβαρδισμών από το Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επανέλαβαν το βομβαρδισμό των αρμενικών θέσεων στα κρατικά σύνορα προς την περιοχή Ταβούς της Αρμενίας το πρωί της 13ης Ιουλίου, όπως ανέφερε η γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Σούσαν Στεπανιάν.

«Μετά από ένα διάλειμμα δύο-τριών ωρών το πρωί [Δευτέρα 13 Ιουλίου], ο εχθρός επανέλαβε προκλητικές ενέργειες, συνεχίζοντας να βομβαρδίζει τις αρμενικές θέσεις. Οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν επαρκή απάντηση. Η αύξηση των απωλειών στις Ενόπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν δεν αποκλείεται », έγραψε η εκπρόσωπος του αρμενικού στρατιωτικού τμήματος στη σελίδα της στο Facebook.

Το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν είπε στο RIA Novosti το βράδυ της 13ης Ιουλίου ότι ο Αρμενικός στρατός βομβάρδισε ένα χωριό στα σύνορα.

Ταυτόχρονα, η Στεπανιάν ανέφερε ότι ο βομβαρδισμός με διαφορετική ένταση συνεχίζεται από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, αλλά όλες οι προσπάθειες εξουδετερώθηκαν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν στη μάχη, πέντε τραυματίστηκαν. Αργότερα, ένας άλλος στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του.

Η διένεξη

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία βρίσκονται σε διένεξη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τον Φεβρουάριο του 1988, όταν η Αυτόνομη Περιφέρεια Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το SSR του Αζερμπαϊτζάν.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης το 1992-1994, το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των επτά παρακείμενων περιοχών.

Από το 1992, διεξάγονται διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Ομάδας του ΟΑΣΕ στο Μινσκ για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης. Η ομάδα διευθύνεται από συμπροέδρους – Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία.

Το 1994, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και η μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μέσω της διαμεσολάβησης της Ρωσίας, υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Ανακωχής του Μπισκέκ.

Ωστόσο, οι στρατιωτικές συγκρούσεις δεν σταμάτησαν.

Η πιο σημαντική επιδείνωση της σύγκρουσης ήταν ο τετραήμερος πόλεμος του 2016. Τότε εκατοντάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές σκοτώθηκαν.

αρμ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: