Μία τρομοκρατική επίθεση σε κρουαζιερόπλοιο που έπλεε στον Σαρωνικό, το καλοκαίρι του 1988, συντάραξε τη χώρα.
Το απόγευμα της 11ης Ιουλίου, το κρουαζιερόπλοιο “City of Poros” της εταιρείας «Κυκλαδικές Κρουαζιέρες» απέπλευσε από τη Μαρίνα του Φλοίσβου με 471 τουρίστες και 25μελες πλήρωμα. Στο πλοίο επέβαιναν κυρίως Γάλλοι, Βρετανοί και Κύπριοι τουρίστες, οι οποίοι απολάμβαναν το ταξίδι τους στα νησιά του Σαρωνικού.
Ενώ το πλοίο έπλεε ανοιχτά της Αίγινας, ένας δράστης που έφερε βαρύ οπλισμό, άνοιξε πυρ στο άνω κατάστρωμα. Ο ένοπλος πυροβολούσε αδιακρίτως κάνοντας περιστροφές γύρω από τον εαυτό του και έριξε χειροβομβίδες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά σε ένα μέρος του πλοίου.
Πανικοβλημένοι οι επιβάτες άρχισαν να τρέχουν στο κατάστρωμα. Ορισμένοι έπεσαν στη θάλασσα, με συνέπεια να χτυπήσουν στην προπέλα του πλοίου και να βρουν τραγικό θάνατο. Συνολικά 7 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους 4 Γάλλοι, ένας Δανός, μια Σουηδή και ένας Ούγγρος και 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ανάμεσα στα θύματα βρισκόταν και η 21χρονη γραμματέας, η Ιζαμπέλ Μπισμίτ, η οποία πριν από το μακελειό έπαιζε ανυποψίαστη χαρτιά με τον δράστη. Από την έκρηξη έχασε τη ζωή του ο δράστης και ο υποπλοίαρχος Αντώνης Δεϊμέζης.
Η εξιχνίαση της υπόθεσης
Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, δράστης της επίθεσης ήταν ο 21χρονος Μοχάμεντ Σοζάντ Αντνάν. Εγκέφαλος της τρομοκρατικής επιχείρησης, πίσω από την οποία κρυβόταν η οργάνωση Φατάχ-Επαναστατικό Συμβούλιο του Αμπού Νιντάλ, ήταν ο Άραβας Χετζάμπ Τζαμπαλά, ο οποίος είχε εμπλακεί στη δολοφονία του Αιγύπτιου δημοσιογράφου Γιουσούφ Ελ Σαμπάι στη Λευκωσία.
Ο Τζαμπαλά βρισκόταν στην Αθήνα από την 1η Ιουνίου. Συνεργοί ήταν ο Αμούντ Αμπούλ Χαμίντ, ο οποίος είχε φτάσει στην Αθήνα στις 10 Μαΐου, από τη Βηρυτό μέσω Σόφιας και Βελιγραδίου και ο Μεχεντίν Μερχί, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα από το Βελιγράδι με λιβανέζικο διαβατήριο.
Η έκρηξη του αυτοκινήτου
Λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο πλοίο, έκρηξη σημειώθηκε σε ένα αυτοκίνητο Datsun Sunny, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΙΖ 6963 στο Τροκαντερό, απέναντι από τον Ναυτικό Ομιλο Αμφιθέας.
Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους ενός μέτρου, ενώ υπολείμματα ανθρώπινων μελών εντοπίστηκαν σε απόσταση 300 μέτρων. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν Άραβες τρομοκράτες, οι οποίοι σκόπευαν να επιτεθούν στο πλοίο μόλις εκείνο θα έδενε στο Τροκαντερό.
Ο Χετζάμπ Τζαμπαλά φέρεται να ήταν ένας από τους 4 επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, στο οποίο εξερράγη η βόμβα. Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο διαμέρισμα του Τζαμπάλα, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 6 στη Γλυφάδα και διαπιστώθηκε ότι εκείνος ήταν ο κατασκευαστής των εκρηκτικών από τα οποία εξερράγη το αυτοκίνητο.
Όλοι οι δράστες που πήραν μέρος στην επίθεση σκοτώθηκαν. Εξαιτίας αυτού, δημιουργήθηκαν απορίες σχετικά με τα κίνητρα και τους σκοπούς τους.
Στόχος ένα γκρουπ 100 Αμερικανών
Αρκετά χρόνια αργότερα, το “Βήμα” ερεύνησε το αιματηρό συμβάν και έφερε στο φως άγνωστες μαρτυρίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σκοπός των δραστών ήταν ένα γκρουπ 100 Αμερικανών. Υποτίθεται ότι το γκρουπ αυτό θα βρισκόταν στο κρουαζιερόπλοιο εκείνη την ημέρα.
Μάρτυρες ανέφεραν ότι στην επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο συμμετείχε και ο 21χρονος Γάλλος φοιτητής Ρολάν Βινιερόν, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε κατά του Αντναν.
Ο τότε ναύτης του πλοίου κ. Γιάννης Πετρίδης, είχε αναφέρει: «Είχα την αίσθηση ότι πυροβολούσαν δύο άτομα. Ωστόσο δεν είμαι βέβαιος,αφού ήμουν στο δεύτερο κατάστρωμα και δεν είχα οπτική επαφή με τη γέφυρα. Μετά είδα σφαίρες και στα κάγκελα του πάνω καταστρώματος,ακριβώς απέναντι από εκεί όπου βρισκόταν ο Παλαιστίνιος. Απ’ ό,τι θυμάμαι, είδα το πτώμα του Βινιερόν, ο οποίος είχε πυροβοληθεί στην πλάτη, όχι στο πάνω αλλά στο δεύτερο κατάστρωμα».
Η έρευνα στο πλοίο έδειξε ότι όλοι οι κάλυκες προέρχονταν αποκλειστικά από το όπλο του Αντναν.